SADA JE KONAČNO: Od septembra poskupljuje struja, ali ova stavka će podići račune i više od najavljenog

 SADA JE KONAČNO: Od septembra poskupljuje struja, ali ova stavka će podići račune i više od najavljenog

Foto: Profimedia/Ilustracija

Dan nakon što je Savet Agencije za energetiku dao saglasnost da se cena struje poveća za 6,5 odsto, Vlada je donela odluku koja bi trošak električne energije pojedinim domaćinstvima podigla račun za struju osetno više od najavljenog.

Radi se o povećanju naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača, onih koji proizvode struju iz obnovljivih izvora energije, sa 0,437 dinara, na 0,801 dinar po kWh(kilovatčas).

Na ovaj način domaćinstva, pogotovo ona koja teže da troše struju po jeftinijim tarifama, plaćaće struju više od 11,5 odsto. Ako uzmemo da ta domaćinstva troše do 350 kWh mesečno, i tako ne prelaze u plavu zonu, već ostaju u najjeftinijoj, njima račun za struju trenutno iznosi oko 3.100 dinara. Od septembra isti taj račun iznosiće oko 3.450 dinara, tj. biće veći za oko 11,3 odsto.

Od tih 3.450 dinara, nešto više od pola je trošak potrošene električne energije, oko 15 odsto je trošak javnog snabdevača, a ostatak su naknade, akcize i porezi.

Podsetimo, Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na povećanje cene struje za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci) za 6,5 odsto.

Kako su dodali, prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju, iznosi bez poreza i taksi 8,144 din/kWh.

Naime, poslednji put struja je za domaćinstva poskupela 1. februara prošle godine, i to za 3,4 odsto. Agencija za energetiku Srbije je tada usvojila zahtev EPS za korekciju cene električne energije i njen aktuelni iznos je 7,8 dinara po kilovat satu. Na taj način prosečni računi za struju su uvećani za 122 dinara, odnosno za potrošenih 400 kWh oni su iznosili oko 3.700 dinara na mesečnom nivou.

Poslednje poskupljenje od 3,4 posto desilo se 1. februara 2021. godine, međutim mesec dana pre toga na računima potrošača došlo je do korekcije naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije i to sa 0,093 dinara po kilovatu utrošene struje na 0,437 dinara, pa je ukupno povećanje struje bilo oko 8 odsto.

Pre toga trošak je uvećan 1. decembra 2019. godine za 3,9 odsto, a pre toga u oktobru 2017. godine, za dva odsto.

Izvor: Blic Biznis