SA 26 GLASOVA USVOJENA REZOLUCIJA: IAEA traži od Rusije da povuče vojsku iz Zaporoške nuklearke!

 SA 26 GLASOVA USVOJENA REZOLUCIJA: IAEA traži od Rusije da povuče vojsku iz Zaporoške nuklearke!

Foto: Reuters

Upravni odbor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) na zatvorenoj sednici je sa 26 glasova usvojio rezoluciju u kojoj se Rusija poziva da povuče svoju vojsku sa teritorije Zaporoške nuklearke, saopštila je agencija “Rojters”, pozivajući se na diplomatske izvore.

Dokument poziva Rusiju da momentalno prekine sva svoja dejstva na teritoriji nuklearke ili “na bilo kom drugom nuklearnom objektu u Ukrajini”.

Stalno predstavništvo Rusije u Beču saopštilo je da je “Ahilova peta ove rezolucije to što u njoj nema ni reči o sistematskom granatiranju ukrajinskih snaga Zaporoške nuklearke, što je jedan od glavnih problema sa tačke gledišta nuklearne bezbednosti i fizičke bezbednosti u svetu”.

Zapadne zemlje su ovim glasanjem u Upravnom odboru IAEA progurale antirusku rezoluciju o ukrajinskom pitanju, navodi se u komentaru – objavljenom na telegram kanalu ruske diplomatske misije.

Naglašava se da zapadne zemlje podržavaju i štite Ukrajinu na svaki mogući način i da su protiv dokumenta glasali Rusija i Kina, a uzdržani su bili: Burundi, Vijetnam, Egipat, Indija, Pakistan, Senegal i Južnoafrička republika.

Time je veliki deo čovečanstva odbio da podrži taj projekat – naglašeno je. Rezolucija Upravnog odbora IAEA koju su predložile Poljska i Kanada, konkretno, sadrži poziv na stvaranje zaštitne zone na području nuklearke.

Generalni direktor “Rosatoma” Aleksej Lihačov je na televiziji “Rusija 24”, komentarišući izveštaj IAEA o poseti nuklearki izjavio da su se članovi misije IAEA prilikom obilaska Zaporoške nuklearne elektrane uverili da je stanica meta napada.

Pročitaj još