RUSKI ODGOVOR NEPRIJATNO IZNENAĐENJE ZA LITVANIJU: Ovim potezom Putin sprema ISTORIJSKI PRESEDAN – Zapad u haosu

 RUSKI ODGOVOR NEPRIJATNO IZNENAĐENJE ZA LITVANIJU: Ovim potezom Putin sprema ISTORIJSKI PRESEDAN – Zapad u haosu

Foto: Profimedia

Rusija je u stanju da na neočekivan način odgovori na odluku litvanskih vlasti da uspostave železničku blokadu Kalinjingradske oblasti.

Moskva ima neophodna zakonska prava da ospori vlasništvo nad određenim teritorijalnim entitetima Litvanije.

Do ovog zaključka došao je poznati politikolog Aleksandar Nosovič. On je u svom autorskom članku detaljno govorio o istorijskom presedanu koji bi mogao da se desi zbog litvanske blokade, a objasnio je i kako bi Rusija mogla oštro da odgovori na trik Vilnjusa.

Aleksandar Nosovič je primetio da je Litvanija, dogovorivši blokadu Kalinjingrada, potpuno zaboravila na određene istorijske činjenice.

Stvar je u tome što je moderne granice Republike Litvanije uspostavio SSSR, a deo njene teritorije nema nikakve veze sa Vilnjusom. Moderna Rusija zapravo može polagati pravo na okruge koji su pripojeni Litvaniji tokom sovjetskog perioda.

Prema mišljenju politikologa, ako Vilnjus ne preispita svoju odluku o blokadi Kalinjingrada, Rusija bi mogla da istraži opciju vraćanja istorijskih ruskih teritorija.

Litvanija da vrati Klaipedu

Moskva će, pozivajući se na dokumente Potsdamske konferencije, zahtevati da Litvanija vrati Klaipedu pod rusku kontrolu.

– Stoga, minimum koji će Litvanija dobiti kao odgovor na blokadu Kalinjingradske oblasti nakon otkazivanja graničnog sporazuma je gubitak Klaipedskog regiona. Moskva može da revidira administrativne granice saveznih republika u slučaju kršenja ugovora sa Litvanijom – objasnio je Nosovič.

Ekspert je podsetio da je provokacija Litvanije blokadom Kalinjingradske oblasti casus belli, pa je Moskva u stanju da donosi izuzetno teške, ali efikasne geopolitičke odluke.

BONUS VIDEO: Ukrajinski dronovi “love” ruske vojnike noću