RUSKE GRANICE OD DANAS DUBOKO ZAŠLE U EVROPU: Evo šta sadrži ukaz koji je Putin potpisao

 RUSKE GRANICE OD DANAS DUBOKO ZAŠLE U EVROPU: Evo šta sadrži ukaz koji je Putin potpisao

Foto: Shutterstock/Srbija Danas

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas ukaze kojima se Hersonska i Zaporoška oblast priznaju kao nezavisne teritorije, a dokumenti su objavljeni na zvaničnom internet portalu pravnih informacija.

Priznati državni suverenitet i nezavisnost Zaporoške i Hersonske oblasti, kaže se u dekretu.

U dokumentima se navodi da je predsednik Ruske Federacije doneo ovu odluku u skladu sa opšteprihvaćenim principima i normama međunarodnog prava, priznajući i potvrđujući princip ravnopravnosti i samoopredeljenja naroda, sadržan u Povelji UN, uzimajući u obzir volju stanovnika regiona na referendumu.

Foto: Printscreen

Nezavisnost DNR i LNR, Rusija je priznala u februaru ove godine, Putin je danas tokom obraćanja naciji rekao da Rusija sada ima četiri nove oblasti, misleći na Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk.

On je poručio da će ih braniti svim silama, a tamošnjim stanovnicima da su i zvanično deo Rusije.  

Foto: Printscreen

Nakon šest meseci rata u Ukrajini, istočne oblasti ove zemlje sa većinskim ruskim stanovništvom, prisajedinjuju se Rusiji posle otkazivanja lojalnosti Kijevu.

Ovim se Rusija proširuje za dodatnih 108.841 km2 teritorije i oko 6,5 miliona novih stanovnika.

Estonska premijerka Kaja Kalas uporedila je veličinu teritorije koju je Rusija pripojila sa zemljama u Evropi.

 Rusija će objaviti da je oko 20% teritorije Ukrajine pripojeno Rusiji. Veličine je 108 800 km2 – ovo je uporedivo sa Austrijom i Belgijom zajedno. Ili Danska, Belgija i Holandija zajedno. Ili 30% Nemačke. Ili veličine Republike Koreje. Ako tome dodate Krim, teritorija je uporediva sa tri Belgije i Holandije zajedno. I oko 40% Nemačke – rekla je ona, prenosi Gardijan.

Foto: Shutterstock

Međutim, iako je na nepriznatim od strane međunarodne zajednice referendumima većinski odlučeno da se ove oblasti pripoje Rusiji, Moskva ne kontroliše u potpunosti celokupnu teritoriju ovih regiona.

Najbolja situacija za Rusiju je u Luganskoj NR, gde samo 1% teritorije nije pod kontrolom Moskve. LNR je druga po veličini oblast koja se ujedinjuje sa Rusijom, površine 26.683 km2 i sa oko 1,4 miliona stanovnika. U LNR je 98,42% onih koji su došli na biračka mesta glasalo za priključenje Rusiji.

Donjeckoj NR Moskva kontroliše 58% teritorije, čija je ukupna površina 26.517 km2 i koja broji oko 2,3 miliona stanovnika. U DNR je 99,23% izašlih na referendum glasalo za ujedinjenje sa Rusijom.

Hersonska oblast je najveća po površini koja danas ulazi u sastav Rusije sa 28.461 km2 i sa oko 1,1 milion stanovnika. Pod kontrolom Rusije nalazi se 91% oblasti. U Hersonskoj oblasti je 87,05% birača zaokružilo “DA” na referendumskom listiću.

Zaporoška oblast ima površinu od 27.180 km2, sa 1,8 miliona ljudi, a pod kontrolom Rusije je 72% teritorije. U Zaporožju se 93,11% izašlih pozitivno izjasnilo za ulazak u sastav Rusije.

Prema pisanju pojedinih ruskih medija nove teritorije bi mogle da uđu u sastav Krimskog federalnog okruga, na čijem čelu će biti bivši šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

Oblasti koje postaju deo Rusije, činile suoko 15 posto ukupne teritorije Ukrajine. Radi se o površini ekvivalentnoj površini Portugalije ili Mađarske.

Pročitaj još