“RUSKA VOJSKA DEGRADIRANA, IZGUBILA OFANZIVNE SPOSOBNOSTI” Institut za proučavanje rata otkriva uzroke lošeg učinka Moskve

 “RUSKA VOJSKA DEGRADIRANA, IZGUBILA OFANZIVNE SPOSOBNOSTI” Institut za proučavanje rata otkriva uzroke lošeg učinka Moskve

Foto: Profimedia

Institut za proučavanje rata (ISV) objavio je novu analizu i mapu sukoba u Ukrajini u kojem navodi da Rojtersova istraga o mnoštvu dokumenata pronađenih na napuštenom ruskom komandnom mestu u Balakliji, u oblasti Harkov, podržava procene ISV o lošem stanju ruskih snaga.

– Кonvencionalna ruska vojska u Ukrajini je ozbiljno degradirana i u velikoj meri je izgubila ofanzivne sposobnosti od leta 2022. godine, ruski strateški komandanti mikroupravljaju odlukama operativnih komandanata o taktičkim pitanjima, a ruski moral je veoma nizak – navedeno je u proceni.

Istraga Rojtersa otkrila je da su ruske trupe u blizini Balaklije bile veoma slabe. Istraga je otkrila da su loš moral, loša logistika i prepotentni komandanti doprineli lošem učinku ruskih snaga. U izveštaju se navodi da je rusko zapadno vojno rukovodstvo izričito zabranilo podređenima da se povuku sa svojih položaja u malom selu Hrakove. Ukrajinske snage su porazile ruske snage u Balakiji i razbile ruske snage u istočnoj Harkovskoj oblasti oko 10. septembra.

Retorika ruskog predsednika Vladimira Putina pokazuje da on nije zainteresovan za ozbiljne pregovore sa Ukrajinom i da drži maksimalističke ciljeve za rat.

Putin je rekao da je Ukrajina “izgubila suverenitet” na sastanku sa bezbednosnim zvaničnicima Zajednice nezavisnih država (ZND) 26. oktobra. Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin je pojačao ovaj narativ, rekavši da je “Ukrajina izgubila sposobnost da postoji kao država”“Ukrajina je okupirana od strane NATO-a” “Ukrajina je postala američka kolonija”.

Кremlj nastavlja da teži vojnoj pobedi u Ukrajini i promeni režima u Кijevu, što bi dovelo do trajnog skretanja Ukrajine sa Zapada. To takođe ukazuje da Putinovi ciljevi prevazilaze teritoriju za koju tvrdi da je anektirao, a kamoli oblasti koje njegove snage zapravo kontrolišu.