RUSKA NAFTA ĆE DOVESTI DO RASKOLA U EU? Članice još bez dogovora o ZABRANI, ovo je KLJUČNI razlog

 RUSKA NAFTA ĆE DOVESTI DO RASKOLA U EU? Članice još bez dogovora o ZABRANI, ovo je KLJUČNI razlog

Foto: Profimedia

27 zemalja članica EU razmatra postepenu zabranu uvoza ruske nafte.

Neke zemlje, poput Mađarske, Slovačke i Kipra, zabrinute su zbog posledica takvog poteza na njihove ekonomije.

Predstavnici zemalja članica EU okupili su se u petak u Briselu kako bi pregovarali o mogućem postepenom embargu na uvoz ruske nafte.

Da bi se sprovela zabrana ruske nafte, svih 27 članica EU bi trebalo da podrže ovu politiku.

Ukrajinski zvaničnici pozvali su da EU 27 usvoji taj potez, kao najnoviju meru za nanošenje štete ruskoj ekonomiji.

Ipak, neke zemlje članice EU zabrinute su da bi takva politika imala negativne posledice po njihove ekonomije.

– Nije lako uspostaviti jedinstvo – rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenciji koju je organizovao nemački list Frankfurter algemajne cajtung.

– Zemlje koje sada oklevaju još nisu spremne. Mi sedimo zajedno sa ovim zemljama da razradimo pragmatične stvari, kao što je nabavka alternativne nafte za ove zemlje – dodala je ona. 

Mađarska i Slovačka se, na primer, protive embargu na naftu zbog svoje zavisnosti od ruskih energenata. U intervjuu državnom radiju, mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će embargo preći “crvenu liniju” za Budimpeštu i tvrdi da je fon der Lajen “napala evropsko jedinstvo” podržavajući tu politiku.

Foto: Profimedia

Kipar, Grčka i Malta takođe su zabrinuti zbog ideje o zabrani transporta ruske nafte. Ove tri zemlje imaju najveće brodske flote u bloku.

– Neophodno je uzeti u obzir zabrinutost Grčke, Malte i naravno Kipra u konkretnim pitanjima u vezi sa sankcijama – rekao je kiparski predsednik Niko Anastasijades novinarima tokom posete Atini.

Kiparski lider se tokom putovanja sastao sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i rekao da je ovo osećanje “zajednička pozicija” između dve zemlje.

– Obojica smo jasni – nastavio je Anastasijades.

– Mi smo protiv rata i naravno za sankcije. Ali ove sankcije treba da budu ciljane, a ne selektivne u služenju nekim državama članicama i ostavljajući druge izložene – zaključio je. 

Izvori iz EU rekli su Rojtersu da je komisija EU izmenila svoj predlog o embargu na naftu kako bi odgovorila na zabrinutost koju su iznele zemlje članice. Izmenjeni plan bi navodno omogućio Mađarskoj i Slovačkoj da nastave da uvoze rusku naftu do kraja 2024. godine.

Foto: Profimedia

Prvobitni predlog bi zaustavio uvoz ruske nafte u EU u roku od šest meseci i rafinisali naftne proizvode do kraja 2022. Mađarskoj i Slovačkoj bi dat rok do kraja 2023. da se prilagode prema prvobitnom planu EU.

Izmenjeni predlog takođe navodno uključuje tromesečnu tranziciju pre nego što se brodarskim firmama iz EU zabrani transport ruske nafte kako bi se rešili problemi Grčke, Malte i Kipra.

Prvobitni plan predviđao je jednomesečnu tranziciju. Pregovori o embargu mogli bi da se nastave do kraja vikenda.

Druge ideje za sankcije koje se navodno razmatraju uključuju finansijske mere kao što je izbacivanje ruske Sberbanke iz globalnog finansijskog sistema SVIFT.

Neke diplomate EU žele da novi paket sankcija bude usvojen do ponedeljka, kada Rusija slavi pobedu nad nacistima tokom Drugog svetskog rata.