RUSKA CRNOMORSKA FLOTA U PANICI: Uzbuna na Krimu, zabrinutost za brodove u Sevastopolju je ogromna

 RUSKA CRNOMORSKA FLOTA U PANICI: Uzbuna na Krimu, zabrinutost za brodove u Sevastopolju je ogromna

Foto: Profimedia

Nakon napada na rusku luku Novorosijsk, navodno od strane ukrajinskih pomorskih dronova, Crnomorska flota je zabrinuta za brodove u Sevastapolju.

Ruski mornarički komandanti verovatno su zabrinuti zbog toga što su njeni vitalni desantni brodovi- podložni ukrajinskom napadu nakon što je napadnuta ruska luka u koju je prebačen veći deo Crnomorske flote, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva u obaveštajnim podacima od utorka.

Prema Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, nakon što je Ukrajina pogodila rusku pomorsku bazu Sevastopolj na Krimu, ruska Crnomorska flota je premestila mnoge svoje podmornice i druga plovila u Novorosijsk, ruski lučki grad istočno od spornog poluostrva.

Međutim, ruski i ukrajinski mediji izveštavaju o napadu na naftni terminal Novorosijsk. Baza flote je blizu ovog terminala, navodi se u ažuriranju obaveštajnih podataka.

– Puni detalji ovog incidenta tek treba da budu poznati – saopštilo je ministarstvo.

Međutim, svaka demonstracija ukrajinske sposobnosti da ugrozi Novorosijsk bi vrlo verovatno predstavljala dalji strateški izazov za ruske pomorske snage.

Konkretno, ruska mornarica je verovatno zabrinuta zbog “pretnji flotili amfibijskih desantnih brodova sa sedištem u Novorosijsku. Ovi brodovi su relativno ranjivi bez pratnje i preuzeli su važniju ulogu u snabdevanju ruskih snaga u Ukrajini otkako je Kerčki most oštećen u oktobru”.

Ruski komandanti su verovatno zabrinuti zbog pretnji flotili amfibijskih desantnih brodova sa sedištem u Novorosijsku – saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Pretnja ruskim linijama snabdevanja

Kerčki most, koji povezuje Krim sa kopnom Rusije, napadnut je 8. oktobra masovnom eksplozijom. Napad je dodatno intenzivirao rusku logistiku i probleme sa snabdevanjem, koja muče Kremlj od početka rata 24. februara.

Velika Britanija je saopštila da su desantni brodovi korišćeni za jačanje linija snabdevanja. Početkom juna ruski mediji su tvrdili da je Crnomorska flota na raspolaganju sa 12 desantnih brodova. Takvi brodovi su korišćeni za snabdevanje ruskih trupa u borbama za zauzimanje Marijupolja, ali su se pokazali ranjivim kada je Saratov uništen u Berdjansku dok je iskrcavao municiju u martu.

Eksperti su ranije rekli za “Jerusalem post” da su takvi brodovi veoma ranjivi na protivbrodske rakete. Vodeći brod flote “Moskva” je potopljen kada ga je pogodilo par ukrajinskih projektila “Neptun”.

Od napada, Ukrajina je dobila naprednije vođene rakete zemlja-more, kao što su “Harpuni”. Ruske pomorske snage, oprezne u pogledu dometa oružja, držale su se na udaljenosti od obale, ali su nastavile da bombarduju ukrajinske priobalne vojne položaje krstarećim raketama “Kalibr”. Ruski mediji su zabeležili izveštaj britanskog Telegrafa u ponedeljak da će britanske rakete “Brimstone 2” biti isporučene Ukrajini. Prema izveštaju postoje pomorske verzije oružja.

Od kraja oktobra, Rusija je smanjila svoje obaveze za čamce sa navođenim projektilima za Crno more, često imajući samo jedan brod koji nosi “Kalibr” u aktivnoj službi. U ponedeljak je ukrajinska mornarica saopštila da Rusija ima sedam brodova, uključujući jedan sa krstarećim projektilima, u Crnom moru. U utorak, prema proceni ukrajinskog ministarstva odbrane, Rusija je izgubila 16 brodova od početka rata.

Bespilotni površinski brodovi Ukrajine

Obaveštajna procena Velike Britanije kaže da bi napad na Novorosijsk mogao “još dalje da potkopa već smanjeni ruski pomorski uticaj u Crnom moru”.

Ukrajinski mediji javili su da je napad u petak izveden korišćenjem bespilotnih površinskih plovila (USV). Ruski državni mediji demantovali su ranije lokalne izveštaje o napadu pomorskih dronova.

Ovi izveštaji ne odražavaju stvarnost – rekao je portparol ruskog naftnog giganta “Transnjefta” Igor Demin za TASS.

Na naftnu luku Šesharis nije bilo napada pomorskih dronova. Dakle, nema štete na njoj.

Vazdušne i pomorske bespilotne letelice korišćene su u napadu na pomorsku bazu Sevastapolj u oktobru. Ruski mediji su tvrdili da je napad na njene pomorske brodove odbijen, ali je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osudila navodnu obuku Velike Britanije za napad, koji je opisala kao terorizam.

Prema rečima stručnjaka za pomorsko oružje RAND-a Skota Savika, ukrajinska upotreba pomorskih dronova kamikaza otvorila je novo doba pomorskog ratovanja.

Dok brodovi mogu da prežive protiv-brodske rakete ili samoubilačke bespilotne letelice, rekao je Savik u komentaru na blogu RAND-a, USV-ovi mogu da udare na ranjiva mesta na vodenoj liniji i nose veći eksplozivni teret.