RUSIJA SPREMNA ZA PREGOVORE SA UKRAJINOM: Kremlj prihvata sporazum pod OVIM uslovima

 RUSIJA SPREMNA ZA PREGOVORE SA UKRAJINOM: Kremlj prihvata sporazum pod OVIM uslovima

Foto: Profimedia

Rusija je bila i ostala spremna da diplomatskim putem reši ukrajinski problem, ali Moskva će to činiti pod svojim uslovima i oni će biti ispunjeni na ovaj ili onaj način, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Zaista, Rusija je bila i ostala spremna da diplomatskim putem reši ukrajinski problem – pod sopstvenim uslovima. Ovde je jednostavno umesno još jednom podsetiti da su ti uslovi dogovoreni u Istanbulu. I na njih su se složile obe strane – pregovarači Rusije i Ukrajine – istakao je on.

Portparol Kremlja je podsetio da je kasnije Kijev odustao od ovog sporazuma i skrenuo sa pregovaračkog koloseka.

– I da, Rusija je spremna (za pregovore). Naši uslovi su dobro poznati ukrajinskoj strani. Na ovaj ili onaj način, oni će biti obezbeđeni – zaključio je Peskov.

Rat u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio početak rata u Ukrajini. 

On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti “zahtevaju odlučnu i hitnu akciju”, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije “zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima”.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši “demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine” i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za “krvave zločine nad civilima” u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

U Istanbulu je 29. marta održana još jedna runda pregovora, tokom koje je ruska strana dobila pisane predloge ukrajinske strane, uključujući odbijanje članstva u vojnim savezima, kao i ideju da se Krim vrati vojnim putem.