RUSIJA ĆE IMATI VAŽAN ADUT U RUKAMA: Britanski analitičar navodi “Na ovaj način će Putin okončati rat”

 RUSIJA ĆE IMATI VAŽAN ADUT U RUKAMA: Britanski analitičar navodi “Na ovaj način će Putin okončati rat”

Foto: Profimedia

Šon Bel, penzionisani vicemaršal britanskog vazduhoplovstva, za Skaj njuz je govorio, između ostalog, o umešanosti Belorusije u rat u Ukrajini, kao i o tome zašto se neki beloruski vojnici bore za Ukrajinu. Takođe je predložio kada bi Vladimir Putin mogao da počne da insistira na pregovorima.

 Beloruski lider Aleksandar Lukašenko je Putinova marioneta. Rusija je u prošlosti lansirala raketne napade na Kijev iz Belorusije, ali do sada nismo videli da se beloruska vojska direktno uključuje u sukob. Ali zanimljivo je da postoji puk beloruskih vojnika, protivnika Lukašenkovog režima, koji se bore na strani Ukrajine – rekao je on.

Bel tvrdi da je to zato što je Lukašenko duboko nepopularan u Belorusiji i napominje da mnogi Belorusi veruju da će, ako Putin bude poražen, i Lukašenko napustiti vlast.

– Zanimljivo je i kako je 90 odsto beloruskih vojnika reklo da se neće uključiti u rat u Ukrajini, ali je Belorusija Rusiji već poklonila 90 svojih glavnih borbenih tenkova i tako nadoknadila gubitke na bojnom polju. Ali to pokazuje i koliko loše ide Rusiji – tvrdi on.

Treba napomenuti da je beloruski bataljon “Kalinovski”, koji Bel pominje, položio zakletvu na vernost Belorusiji i Ukrajini 25. marta ove godine.

Šon Bel je rekao i da 50 balističkih i krstarećih projektila, koje su Rusi ispalili na ukrajinsku energetsku infrastrukturu nisu imali za cilj da doprinesu vojnom napretku Putinovih snaga, već da unište moral Ukrajinaca pre zime.

– Ironija je da su napadi na civilnu infrastrukturu zapravo podstakli ukrajinski narod – dodaje Bel.

Viceadmiral takođe napominje da Rusi sada koriste masivne strateške bombardere, koji, za razliku od brzih lovaca, mogu da bacaju bombe sa udaljenosti od stotine kilometara.

Šon Bel tvrdi da će Putin koristiti hranu kao adut ako bude pregovora.

 Putinu ne ide uglavnom zato što Zapad pomaže Ukrajini. Ali ako Putin uzme deo Donbasa koji još nije pod Rusijom, moći će to da predstavi kao pobedu kod kuće. Tada će želeti da pregovaraju, a onda će kontrola hrane (Putin obustavio isporuku žita iz Ukrajine) biti veoma važan pregovarački adut, posebno ako se u pregovore uključi i Zapad – zaključio je Bel.

Pročitaj još