“RUSI RAZARAJU, ALI…” Britanci tvrde da će se tok rata PROMENITI: Sledi veliki OBRT u Ukrajini?

 “RUSI RAZARAJU, ALI…” Britanci tvrde da će se tok rata PROMENITI: Sledi veliki OBRT u Ukrajini?

Foto: Profimedia

Britanska vojna obaveštajna služba veruje da bi napredak Rusije u Ukrajini u narednih nekoliko meseci mogao da uspori nedostatak resursa, rekao je britanski premijer Boris Džonson grupi evropskih novinara.

U komentarima koje je u sredu objavio nemački “Süddeutche Zeitung”, Džonson je rekao da vojne snage predsednika Vladimira Putina u istočnoj provinciji Donbas seju razaranja, ali za to plaćaju veliku počast oružjem i vojnicima.

– Doduše, naša obaveštajna služba odbrane veruje da bi Rusija mogla da iscrpi svoje snage u narednih nekoliko meseci, što bi zaustavilo njen napredak – rekao je Džonson u intervjuu.

– U tom trenutku ćemo morati da pomognemo Ukrajincima da preokrenu dinamiku borbe. Zalagaću se za to na sastanku Grupe 7 (koji će biti održan u Nemačkoj tokom vikenda). Ako su Ukrajinci u poziciji da pređu u kontraofanzivu, moramo da ih podržimo opremom koju traže od nas – rekao je on.

Upitan kako bi izgledala pobeda Ukrajine, ili poraz Putina, Džonson je rekao: “To bi značilo povratak na status kvo koji je postojao pre 24. februara i povlačenje ruskih snaga iz oblasti na koje su izvršili invaziju“.

Osim za “Süddeutche Zeitung”, dao je intervju i francuskom Le Mondeu, kao i italijanskim i španskim listovima.

BONUS VIDEO: