RUSI PONAVLJAJU SCENARIO IZ MARIJUPOLJA: Ovaj grad prolazi kroz istu sudbinu – rat u Ukrajini prelazi u NOVU FAZU

 RUSI PONAVLJAJU SCENARIO IZ MARIJUPOLJA: Ovaj grad prolazi kroz istu sudbinu – rat u Ukrajini prelazi u NOVU FAZU

Foto: Profimedia

Napadom na fabriku “Azot” u Severodonjecku otpočela je poslednja faza zauzimanja grada na istoku Ukrajine, koji trenutno predstavlja poslednje uporište ukrajinske vojske u regionu Lugansk. Na isti način pre mesec dana ruske snage uspele su da osvoje lučki grad Marijupolj, kada su se ukrajinski borci iz čeličane “Azovstal” predali ruskim vojnicima.

Rusko granatiranje fabrike azota u Severodonjecku dovelo je do veliki požar, nakon što je iz fabrike iscurila tona nafte. Ova fabrika je sada glavno uporište ukrajinske vojske u Severodonjecku. U ovoj fabrici nalazi se i oko 800 civila, koji se od ruskih raketa kriju u podrumu “Azota”.

Guverner regiona Lugansk Sergej Gajdaj rekao je da Ukrajina i dalje kontroliše hemijsku fabriku “Azot”, dok je većina Severodonjecka pod kontrolom Rusije.

– Azot nije blokiran, vode se borbe na ulicama pored fabrike. Situacija je i dalje vrlo teška u selu Toškivka, na severozapadnoj periferiji Severodonjecka. Ipak, ukrajinske snage uspešno su blokirale napredovanje Rusije kod Popasne – poručio je guverner.

Način na koji ruske snage zauzimaju deo po deo Severodonjecka u velikoj meri podseća na višemesečnu bitku za lučki grad Marijupolj, koji je osvojen prošlog meseca.

Scenario se ponavlja

Marijupolj je nedavno “pao” posle skoro tri meseca žestokih borbi. Ofanziva na ovaj grad počela je samo nekoliko dana nakon što je Vladimir Putin pokrenuo napad na Ukrajinu.

Marijupolj je do prošle nedelje bio najveća ratna zona na jugu, ali i na području čitave zemlje. Napad je počeo snažnim granatiranjem, koje je nateralo stanovnike da se skrivaju u podrumima i skloništima.

Jedan deo građana još u prvim danima rata evakuisao se iz Marijupolja, koji je za nekoliko nedelja potpuno opkoljen.

Foto: Profimedia

Taktika ruske vojske u ovom gradu temeljila se na odsecanju luke od ostatka regiona, kako humanitarna pomoć, ali ni vojska, ne bi mogli da stignu do grada.

Najpre je Marijupolj opkoljen iz pravca regiona Donbasa, a onda i sa svih ostalih strana.

Tako su mnogobrojni stanovnici, ali i vojska ostali bez ikakve pomoći. Nakon diplomatskih napora, iz Marijupolja su otvoreni humanitarni koridori za evakuaciju civila, ali je veći deo njih evakuisan u Rusiju.

Odbrana grada skoncentrisana je u čeličanu Azovstal, u čijem podrumima se skrivalo nekoliko hiljada civila i vojnika.

Nakon 88 dana žestokih borbi, gladi i žeđi, iz Kijeva je stigla direktiva o obustavi odbrane Marijupolja. Civili su evakuisani, vojnici su se predali, a njihova sudbina je sada u rukama proruske samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Isti scenario, skoro tri meseca kasnije dešava se u Severodonjecku.

Ofanziva na Severodonjeck

Ofanziva na istok, preciznije na Severodonjeck, započela je samo nekoliko dana nakon pada Marijupolja.

Najistočniji deo regiona Donbasa koji je pod kontrolom Ukrajine – grad Severodonjeck na istočnoj obali reke Siverski Donjec i njegov blizanac Lisičansk na zapadnoj obali, postali su glavno bojno polje. Ruske snage su napredovale iz tri pravca da bi opkolile odstupnicu Ukrajinaca na istoku.

– Neprijatelj je usresredio svoje napore na izvođenje ofanzive kako bi opkolio Lisičansk i Severodonjeck – rekao Sergej Gajdaj.

Da je bitka za Severodonjeck od velike važnosti za rusku vojsku, nedavno su potvrdili i zvaničnici Kremlja. Osvajanjem Severodonjecka, Rusija bi mogla da obnovi transportne veze i drugu ključnu infrastrukturu, kako bi se formirao kopneni koridor od Rusije do anektiranog poluostrva Krim. 

Pored toga, voda ponovo teče do Krima kroz Severnokrimski kanal, izvor čiji je tok Ukrajina prekinula 2014. godine nakon što je Kremlj anektirao poluostrvo. Šojgu tvrdi da je sada otvoren i automobilski saobraćaj između “kontinentalne” Rusije i Krima.

Severodonjeck je pre svega jedan od nekolicine gradova u tom regionu koji je još u ukrajinskim rukama. Na nešto manje od 100 kilometara od njega nalazi se grad Kramatorsk koji je administrativni centar ukrajinskog dela Donbasa, još od 2014. godine kada su separatisti zauzeli istočni deo tog velikog basena.

Ovim bi rat u Ukrajini ušao u novu fazu, jer bi osvajanjem Severodonjecka ruska vojska praktično dobila uporište na teritoriji Ukrajine iz kojeg bi mogla da nastavi dalja osvajanja.