RUSI OVO NISU OČEKIVALI: Rat u Ukrajini više ne ugrožava Evropu – skladišta skoro puna

 RUSI OVO NISU OČEKIVALI: Rat u Ukrajini više ne ugrožava Evropu – skladišta skoro puna

U strahu od nestašica gasa, članice EU su počele još od prošle godine da prave zalihe.

Uprkos pokušajima Rusije da zbog rata koji se vodi u Ukrajini ugrozi zalihe gasa u Evropskoj uniji, popunjenost skladišta prirodnog gasa je u EU u decembru iznosila 84 odsto i veća je od prosečnih rezervi u periodu od pre četiri do šest godina, saopšteno je sinoć iz Evropske komisije.

– Imamo prilično dobru poziciju i popunjena skladišta gasa za početak ove godine, međutim ne smatramo da je to razlog za samozadovoljstvo. Znamo da će ova godina i nadalje biti izazovna – rekao je portparol EK, Tim Mekfi.

– Što više ulažemo u energetsku efikasnost, smanjujemo upotrebu energije. Što više podstičemo obnovljive izvore energije, to ćemo biti manje zavisni od gasa, što utiče i na cene električne energije i globalno zagrevanje – dodao je on.

U strahu od nestašica gasa, države članice EU počele su još prošle godine da prave zalihe i nivo zajedničkih rezervi gasa popeo se do septembra prošle godine na 82 odsto, nešto više od planiranih 80 odsto.

Zbog porasta cena gasa potrošnja je opala za 20 odsto u periodu od avgusta do novembra.

Reagujući na sankcije EU zbog rata u Ukrajini, Rusija je prošle godine pooštrila gasnu politiku prema Evropi.

Pre nego što je ruski predsednik Vladimir Putin krajem februara prošle godine naredio ruskim trupama da uđu u Ukrajinu, ruski gas je činio je 40 odsto ukupnih količina koje se uvoze u Evropudok danas čini jedva oko devet odsto.