RUSI BRUJE: “OVO NIJE SLUČAJNO!” Beloruski ministar preminuo nakon sastanka sa HRVATOM

 RUSI BRUJE: “OVO NIJE SLUČAJNO!” Beloruski ministar preminuo nakon sastanka sa HRVATOM

Foto: Profimedia

Beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej umro je u 64. godini života, kako je u subotu izvestila je državna novinska agencija Belta. Navodno nije imao zdravstvenih problema, a poslednji važan sastanak koji je održao imao je sa jednim Hrvatom.

Naime, Makej se u petak sastao sa apostolskim nuncijem nadbiskupom Antom Jozićem, koji svoju službu obavlja u Belorusiji, piše “Jutarnji list”. Razgovarali su o 30. godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa između Belorusije i Svete Stolice, interakcije Vatikana i Minska, te trenutnom položaju Rimokatoličke crkve u Belorusiji, objavilo je belorusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kao što je moglo da se očekuje, odmah su krenule spekulacije da vatikanska diplomatija pokušava da zaustavi rat između Rusije i Ukrajine, a posrednička uloga zapala je Joziću.

– Čudna smrt. Na vreme. Baš juče je razgovarao o mirovnom planu sa papinim izaslanikom – objavio je proratni ruski “Telegram” kanal “Mardan” uz dvosmisleni zaključak da je “Makej bio Lukašenkov glavni kanal komunikacije sa Zapadom”.

Foto: Profimedia

“Slučajnost ili likvidacija?”

Drugi ruski kanal, “Legitimnij”, otišao je i dalje.

– On (Makej) je bio glavni prikriveni lobista za zapadne interese u Minsku. Da li je ovo slučajnost? Ili ga je neko likvidirao jer nije ispunio ono što je obećao? Ili je, naprotiv, bio osumnjičen za “curenje informacija”? – navodi kanal, dodajući da je “Makejev glavni san bio da postane predsednik Belorusije”.

Mnogo je nagađanja, a ona se svode na to da je Makej pre smrti nešto dogovarao sa Jozićem. Realnije je da je Jozić pokušavao da izbori povoljniji status Katoličkoj crkvi pod diktatorskim režimom Aleksandra Lukašenka, piše “Jutarnji list”.

Nadbiskup Ante Jozić je u diplomatsku službu Svete Stolice stupio u julu 1999. Papa Franja imenovao ga je u maju 2020. za apostolskog nuncija u Belorusiji.

Foto: Profimedia

Komunikacija sa režimom

Papi je, očigledno, bio potreban neko ko će pokušati da uspostavi komunikaciju sa tamošnjim režimom. Naime, nakon predsedničkih izbora 2020, na kojima je sumnjivu pobedu odneo Lukašenko, usledili su masovni protesti na kojima su se tražili novi izbori, oslobađanje političkih zatvorenika, obustavljanje policijskoga nasilja i gušenja demokratskoga pokreta.

Aktivisti za ljudska prava su tvrdili da je uhapšeno više od 30.000 demonstranata a da je više kritičara režima ubijeno. Lukašenko je pritom optužio Katoličku crkvu za mešanje u belorusku politiku, a nadbiskupu Minska Tadeušu Kondrusijeviču onemogućen je povratak u Belorusiju iz Poljske, u kojoj je bio u radnoj poseti. Od tada ga je zastupao pomoćni biskup Juri Kasabutski, koji je na “Fejsbuku” izrazio uverenje da bi se uskoro i neki od sveštenika i biskupa mogli naći u zatvoru, a Lukašenkov režim optužio je za represalije.

Rad na konkordatu

“Jutarnji list” navodi da je Jozić u Minsk stigao u nedelju 11. novembra 2020, gde je u diplomatskom predstavništvu Svete Stolice zamenio dotadašnjeg nuncija Gabora Pintera. Krajem prošle godine je apelovao da se migrantima koji su živeli u nehumanim uslovima na belorusko-poljskoj granici obezbede pristojniji, kao i pristup procesima azila.

Jozić je jednom prilikom rekao je da Belorusija i Vatikan nastavljaju da rade na konkordatu.

 Rad na sporazumu počeo je davno i nastaviće se – rekao je nadbiskup i napomenuo da je otvoren za nastavak saradnje na različitim nivoima između Vatikana i Belorusije.

– Moj rad i moja prisutnost ovde doprineće pre svega jačanju moralnih i duhovnih vrednosti – naglasio je.