RODITELJI OPREZ! Zbog novog trenda na TikToku deca rizikuju svoj život – Ako vidite da rade OVO, hitno reagujte

 RODITELJI OPREZ! Zbog novog trenda na TikToku deca rizikuju svoj život – Ako vidite da rade OVO, hitno reagujte

Foto: Profimedia

Često se na TikToku, društvenoj mreži poznatoj po videozapisima, pojavi sadržaj koji može biti potencijalno opasan za najmlađe korisnike. Radi se o viralnim trendovima koji lako mogu privući maloletnike, koji i čine većinu korisnika na ovoj internetskoj platformi.

Pojedini TikTok izazovi, odnosno viralni videozapisi, kojima se korisnici potiču na rekreiranje takvog izazova na vlastitom profilu, doveli su do povreda, zločina pa i smrti. Jedan od takvih izazova je onaj u kojem osoba legne nasred ulice sve dok se automobil ne približi, a onda se treba brzo izmaknuti.

Čini se da je takav slučaj ponovo zabeležen na putu Sisak – Zagreb. Upozorila je o tome na Tviteru jedna od korisnika.

Nije njen post jedini na ovu temu. Našli smo na Fejsbuku sličan post jedne osobe koja je takođe upozorila na ovaj slučaj. Takođe, još jedna objava na Facebooku prikazuje da su maloletnici viđeni kako rade sklekove na željezničkoj pruzi u Buzinu. Ove objave nećemo preneti jer su osobe koje su ih objavile zamolile za anonimnost.

Hrvatski Index piše da na pretrazi TikTok-a nisu uspeli da pronađu snimke o kojima se pisalo poslednjeg vikenda, ali su pronašli jedan snimak iz Beograda. Radi se o tri maloletnika koji rade sklekove, a pri opisu videa se vidi kako je reč o tri sata ujutru. U komentarima se povela rasprava tek o tome ko radi pravilne sklekove.

Postoje dve varijante izazova. Jedan podrazumeva da dete istrčava na zebru, napravi nekoliko sklekova i otrči u trenutku kad se pali crveno svetlo za pešake, malo pre nego što će se upaliti žuto svetlo za automobile.

Druga varijanta podrazumeva da dete legne na put dok je automobil dovoljno udaljen da ga dete vidi. Kad vozač počne kočiti, dete čeka sve dok se automobil skroz ne približi. Tada dete otrči.

Pročitaj još