RODITELJI, OPREZ! Ova bolest ponovo HARA VRTIĆIMA, doktorka UPOZORAVA: “Ako se ne leči, može doći do KOMPLIKACIJA” – Obratite pažnju na simptome!

 RODITELJI, OPREZ! Ova bolest ponovo HARA VRTIĆIMA, doktorka UPOZORAVA: “Ako se ne leči, može doći do KOMPLIKACIJA” – Obratite pažnju na simptome!

Foto: Profimedia

Epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu proveravaju dva vrtića u dve različite opštine, u kojima je prijavljena streptokokna infekcija, a koja između ostalog može da izazove i šarlah. Ukoliko rezultati briseva pokažu da se radi o šarlahu ovo bi bili prvi potvrđeni slučajevi, eventualne epidemije u ovom mesecu.

Tačno 64 dece obolelo je od početka godine, poslednji put u septembru njih 16, a u otkobru 22. Mislilo se da je šarlah iskorenjena bolest, ali ispostavilo se da nije tako.

Pedijatar, dr Jadranka Korolija ističe da šarlah danas nije tako ozbiljna bolest i da se može sprečiti prevencijom.

Prevencija je često pranje ruku, ne deljenje ličnih predmeta i držanje podalje od drugih ljudi kada su bolesni.

 Adekvatna zaštita ne postoji u vakcinama jer je u pitanju bakterijska infekcija, ali se može sprečiti prevencijom. Simptomi su bol u grlu, visoka febrilnost, glavobolja, malaksalost, povraćanje i bolovi u stomaku – rekla je dr Korolija, a kao posebno karakterističan simptom šarlaha istakla je prepoznatljiv osip:

– Javlja se ospa u vidu zažarenog lica i obraza, na vratu, stomaku, pazušnim jamama i preponama. To je jedna tipična crveno zrnasta ospa koja podseća na ospu kao da ste se ožarili od koprive. Nije, dakle, u pitanju ozbiljna bolest, ali može ako se adekvatno ne leči, dovesti do komplikacija. Leči se antibioticima u trajanju od deset dana, uglavnom putem sirupa i tableta, u dozama koje zavise od mase deteta – rekla je dr Korolija za Kurir.

Doktorka Jadranka Korolija naglašava da kada se primete ovakvi simptomi treba obavezno posetiti pedijatra. Kao komplikacije šarlaha najčešće se javaljuju upale sinusa, uha, moždanih ovojnica, a moguće su i akutne reumatske groznice i akutne upale bubrega. Ali sve te komplikacije mogu da se spreče ukoliko se na vreme krene sa terapijom antibioticima.