RIBE MASOVNO NAPADAJU LJUDE! Stravično upozorenje stručnjaka: Pojačan im je apetit, nikako ne radite ovo

 RIBE MASOVNO NAPADAJU LJUDE! Stravično upozorenje stručnjaka: Pojačan im je apetit, nikako ne radite ovo

Nije baš ugodno kada vas domaćini na godišnjem odmoru, kog ste planirali da provedete plivajući i roneći, upozore da to možda nije pametna ideja. Odnosno, da samo vi uživate u moru, ali da to više nije onako bezazleno kao pre. Postala je to svakodnevica turističkih radnika u španskoj opštini Benidorm, koji svojim turistima moraju da objašnjavaju da su ribe počele da napadaju ljude. Svakog dana više od 15 ljudi potraži prvu pomoć jer su ih napale ribe – ii to ne neke velike i opasne, nego male, poput crnorepke i orada, piše Daily Mail.

Privlače ih, kažu stručnjaci, nepravilnosti na koži, poput rana, bradavica ili madeža. Ali, nekad se ne radi o tome, nego jednostavno ugrizu ljude po rukama, nogama ili leđima. Stručnjaci kažu da je zbog vrlo toplog vremena temperatura mora puno viša od normalne, što je ubrzalo metabolizam riba i povećalo njihov apetit. Očigledno je da ljude vide kao hranu, pa kreću na njih.

Institut za obalsku ekologiju svestan je ovog fenomena već nekoliko godina, jer je on još sredinom avgusta 2017. prijavljen službi za spašavanje i prvu pomoć Alikantea. Ali, ne znaju šta da urade osim što pozivaju kupače na oprez i mole ih da, između ostalog, ne ulaze u more s nakitom, jer on sjaji, a to bi moglo da privuče brojne druge ribe, osim gore navedenih, da napadnu.

Oblada melanura naučno je ime najagresivnije vrste ovoga leta. Ona se sve češće viđa kod ostrvceta Tabarka, gde ih hrane turisti. Obično se ova vrsta držala dalje od obale, ali ove godine su se preselile bliže.

– Reč je o ribi naviknutoj na hranjenje. Naviknute su na ljude, ne beže i kljucaju rane – rekao je portparol španskog Odeljenja za morske vrste.

Druga španska letovališta takođe su prijavila slične napade prethodnih godina, uključujući one širom Kosta Brave i u Kataloniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *