RHMZ IZBACIO VREMENSKU PROGNOZU ZA CEO NOVEMBAR: Poznato kada se očekuje sneg u Beogradu

 RHMZ IZBACIO VREMENSKU PROGNOZU ZA CEO NOVEMBAR: Poznato kada se očekuje sneg u Beogradu

Tanjug/​Rade Prelić

U Srbiji će danas biti natprosečno toplo i iznad većeg dela zemlje sunčano, samo ujutro biće kratkotrajne magle, a maksimalna dnevna temperatura biće između 23 i 28 stepeni – zbog toga je za veći deo Srbije upaljen žuti meteoalarm. Ipak, odbrojavamo poslednje dane miholjskog leta.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 8. novembra, u sredu ujutro i pre podne na severu i zapadu, a posle podne i uveče u ostalim krajevima umereno naoblačenje, ponegde uz mogućnost slabe kratkotrajne kiše.

U četvrtak pretežno sunčano, samo ujutro mestimično kratkotrajna magla i niska oblačnost. U petak postepeno naoblačenje, u košavskom području i u planinskim predelima duvaće umeren i jak južni i jugoistočni vetar. Uveče i tokom noći u većem delu zemlje kiša i pljuskovi, a vetar će biti u skretanju na zapadni i severozapadni. U subotu pretežno oblačno, mestimično s kišom. U nedelju na severu i zapadu zemlje razvedravanje, u ostalim predelima pretežno oblačno, još pre podne ponegde s kišom.

Početkom sledeće nedelje promenljivo sa periodima sunčanog vremena uz uglavnom suvo vreme, međutim, i omiljeni meteorolog amater, Marko Čubrilo, najavio je da uskoro kreće hladniji i kišovitiji deo jeseni.

Dnevna temperatura će biti u padu, do petka i dalje iznad proseka, a od subote svežije, pa će biti uglavnom u granicama proseka za prvu dekadu novembra.

Foto: Printscreen/RHMZ

Sudeći po mesečnoj prognozi RHMZ-a, na kojoj najavu vremenskih prilika možemo da pratimo iz dana u dan, temperatura će biti u stalnom padu, a sneg možemo da očekujemo u Beogradu 19. novembra.

Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ-a, ranije je najavio da se u Srbiji očekuje topao novembar sa srednjom temperaturom vazduha do jednog stepena iznad višegodišnjeg proseka.

– Srednja novembarska temperatura imaće vrednosti u intervalu od šest do osam stepeni, a u planinskim predelima od tri do šest stepeni. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za novembar biti od 11 do 14 stepeni u nižim predelima, a u planinskim predelima od šest do 10 stepeni, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od dva do pet stepeni, a na planinama od nula do dva stepena. Prognozira se od 2 do 8 mraznih dana u nižim predelima, sa minimalnom dnevnom temperaturom vazduha nižom od nula stepeni, a na planinama od 10 do 13 dana – rekao je Nikolić i dodao da se tokom novembra prognozira količina padavina u domenu višegodišnjeg proseka u većem delu zemlje, dok se na jugu Srbije očekuje deficit padavina.

Foto: Printscreen/RHMZ

– Prognozira se da će novembarska količina padavina u nižim predelima biti od 50 do 70 mm, a na planinama od 60 do 90 mm. Očekuje se od 10 do 12 dana sa padavinama, a u brdsko-planinskim krajevima od 12 do 15 dana – rekao je Nikolić.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.6ºC, srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 12.1ºC, a novembarska suma padavina iznosiće oko 44 mm, navedeno je na sajtu RHMZ.