REŠENA MISTERIJA Evo zbog čega Izvod iz matične knjige rođenih NE SME da bude starije od šest meseci – za ovo su PAPRENE kazne!

 REŠENA MISTERIJA Evo zbog čega Izvod iz matične knjige rođenih NE SME da bude starije od šest meseci – za ovo su PAPRENE kazne!

Svima kada nam zatreba dokumentacija kako bismo završili neki administrativni postupak, izvod iz matične knjige ili uverenje o državljanstvu se često nađu na listi. Ono što često izaziva kontroverzu i rasprave je – zašto Izvod iz matične knjige rođenih ne sme da bude starije od šest meseci? U ovom članku, istražićemo zašto je ovo pravilo važno i koje su njegove implikacije.

Najpre ono što retko ko zna jeste da Zakon o matičnim knjigama propisuje krivičnu odgovornost ukoliko građani koriste izvod koji ne sadrži poslednje podatke koji su upisani u matičnu knjigu.

Jedan od glavnih razloga zašto Izvod iz matične knjige rođenih ne sme biti stariji od šest meseci je očuvanje ažuriranosti i tačnosti informacija

Još jedan razlog je sprečavanje zloupotrebe i prevare. Neko bi mogao da koristi zastareli izvod kako bi ostvario neke koristi ili izbegao zakonske obaveze. Na primer, osoba bi mogla da koristi stariji izvod kako bi dobila lažni identitet ili pristupila određenim privilegijama ili povlasticama.

Često možemo da naletimo na upravo ovakvo pitanje – “svaku potvrdu izvadiš i ona traje šest meseci, šta je moglo da se promeni pa da moram da vadim Izvod, a ne mogu da koristim onaj iz 2015?”.

I upravo je ovo odgovor: Na dnu stoje napomene, poput: “dana tog i tog sklopljen je brak sa tim i tim”, “razveden dana tog i tog i to pravosnažnom presudom…”

Koje su kazne?

Zakon o matičnim knjigama propisuje krivičnu odgovornost ukoliko građani koriste izvod koji ne sadrži poslednje podatke koji su upisani u matičnu knjigu. Kazne za ovo kršenje mogu biti ozbiljne i zavise od okolnosti i težine prekršaja.

Novčane kazne: Prekršaji vezani za matične knjige obično privlače novčane kazne. Visina kazne može varirati u zavisnosti od težine prekršaja i zakonskih odredbi. U nekim slučajevima, novčane kazne mogu biti značajne.

Zatvorske kazne: U najozbiljnijim slučajevima, kada je falsifikovanje ili zloupotreba matičnih knjiga izuzetno ozbiljna ili deo organizovanog kriminala, sud može izreći zatvorske kazne osuđenim osobama.

Pravne posledice: Pored novčanih i zatvorskih kazni, osobe koje koriste lažne ili zastarele izvode iz matičnih knjiga mogu se suočiti i s drugim pravnim posledicama, kao što su zabrana korišćenja određenih privilegija ili prava.

Poništavanje transakcija: U nekim slučajevima, pravni posledice mogu uključivati i poništavanje transakcija ili pravnih radnji koje su bile zasnovane na lažnim ili netačnim podacima iz matičnih knjiga.

Administrativna taksa se ne plaća za sledeće namene:

– za upis u školu i fakultet

– za potrebe vojne evidencije

– za zasnivanje radnog odnosa

– za ostvarivanje prava iz socijalne zaštite

– za ostvarivanje prava iz zdravstvene zaštite

– za ostvarivanje prava iz boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih invalida rata

– za restituciju

– za povraćaj PDV-a

Treba naglasiti i da ukoliko preko Portala eUprava podnesete zahtev za dobijanje izvoda iz matične knjige rođenih, venčanih ili umrlih –  potpuno besplatni, tj. građani su oslobođeni plaćanja administrativnih taksi bez obzira za koju namenu vade ovaj dokument.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *