REŠENA MISTERIJA DRAME NA NEBU IZNAD BALKANA: Avion preleteo tri države i Srbiju, otkriveno zašto nije PRISILNO SPUŠTEN

 REŠENA MISTERIJA DRAME NA NEBU IZNAD BALKANA: Avion preleteo tri države i Srbiju, otkriveno zašto nije PRISILNO SPUŠTEN

Foto: Profimedia

Kako je moguće da avion bez dozvole preleti vazdušne prostore čak četiri države: Mađarske, Rumunije, Srbije i Bugarske i da pritom ne bude prisilno spušten – pitanje je koje se nameće nakon što je u sredu popodne pilot dvomotorne letelice “Bičkraft” krenuo u takvu avanturu iz Debrecina?

Vazduhoplovni analitičar, pak, uverava da su nadležne službe sve četiri države obavile posao u skladu sa propisima.

U vreme kada već više od 100 dana besni rat u Ukrajini informacija da je avion bez dozvole preleteo više država svakako budi pažnju, najblaže rečeno.

Pogotovo što se sve to događa tri meseca nakon što se u Zagrebu srušila ruska bespilotna letelica koja je prethodno neprimetno preletela čak tri zemlje članice NATO-a i samo pukom srećom u tom incidentu nije bilo povređenih.

Prema prvim informacijama, dvomotorni avion marke “Bičkraft” sa dvoje ljudi poleteo je u sredu oko 17.30 sati iz Debrecina bez odobrenja, plana leta i sa isključenim transpoderima da bi preko Rumunije i dela Srbije kod Đerdapa gde je u našem vazdušnom prostoru bio svega dva minuta, završio let u Bugarskoj.

Ministarstva odbrane Mađarske i Rumunije izdala su saopštenja u kojima tvrde da su identifikovali i pratili civilni avion i da “pilot nije reagovao na radio-pozive i vizuelne signale ratnih aviona koji su bili u pratnji letelice u skladu sa međunarodnim pravilima“.

Ako je tako, postavlja se pitanje zbog čega ratni avioni Mađarske i Rumunije nisu prinudno spustili tu letelicu nego su je samo ispratili do svoje granice?

Foto: Profimedia

“Avion nije predstavljao opasnost”

Urednik vazduhoplovnog sajta “Tango Six” Petar Vojinović objašnjava zbog čega se to nije dogodilo.

– Prema saopštenju Ministarstva odbrane Rumunije civilni avion nije predstavljao opasnost zbog koje bi morao prinudno da bude spušten. U ovom slučaju radila se samo kontrola i nadzor letelice u skladu sa propisima – podvlači Vojinović.

Kako kaže, tačno se zna procedura ponašanja nadležnih službi u situacijama kada se u vazdušnom prostoru određene države nađe avion bez dozvole za letenje.

 U ovakvim situacijama najosnovnija stvar je da primarnim radarima vojska ima u kontaktu spornu letelicu i to se u sredu popodne i dogodilo. Sekundarni radari se nisu uključili jer avion nije prijavljen u kontroli leta, ali čak i kada se to dogodi, vojska ima kontakt sa spornim avionom – apostrofira Vojinović.

Sledeći korak je nadzor letelice.

– Borbeni avioni presreću letelicu kako bi uradili vizuelnu identifikaciju. Tom prilikom utvrđuju da li se eventualno radi o bespilotnom raketnom dronu ili običnoj civilnoj letelici. Kada su u Mađarskoj i Rumuniji utvrdili da se radi o ovom drugom, procenili su da to nije vojna opasnost. Zato su samo pratili taj avion u svom vazdušnom prostoru – naglašava Vojinović.

Foto: Profimedia

Nema obaranja bez identifikacije

U slučaju da su ratni avioni procenili da se radi o vojnoj opasnosti uledila bi zaštita vazdušnog prostora i prisilno obaranje letelice.

– Nikada se ne radi obaranje aviona pre nego što se ne identifikuje letelica. Nije cilj da oboriš nešto što ne znaš šta je. U ovom slučaju procena je bila da će se taj civilni avion koji se kretao malom brzinom sam spustiti kad mu nestane goriva. Dakle, imali smo školski primer nadzora i kontrole letelice bez dozvole – ističe Vojinović.

To nije bio slučaj pre tri meseca kada je ruski dron preleteo Rumuniju i Mađarsku da bi pao u zagrebačkom naselju Jarun.

– Tada nije bio identifikovan dron jer je verovatno bio prebrz za nadležne službe – ocenjuje on. 

Tri signala pre obaranja

U situaciji da mora da se radi obaranje letelice ratni avioni bi, najpre, morali da obave niz radnji pre nego što krenu u konkretnu akciju.

– Pred hipotetičko obaranje borbeni avioni staju krilo uz krilo letelici i zatim se, prvo, pokušava da se sa pilotom uspostavi komunikacija radio vezom. Ako se to zavši neuspešno, onda se signal šalje mahanjem krilom. U slučaju da i to ne da rezultata, pred obaranje ratni avioni pucaju topovima ili mitraljezima pored sporne letelice kao poslednje upozorenje – objašnjava Vojinović.