RAT U UKRAJINI SE TEK ZAHUKTAVA?! Sledi KLJUČNA BITKA koja mora biti gotova pre zime, a evo i zašto!

 RAT U UKRAJINI SE TEK ZAHUKTAVA?! Sledi KLJUČNA BITKA koja mora biti gotova pre zime, a evo i zašto!

Foto: Shutterstock

Poslednjih dana ukrajinske snage su postigle značajne uspehe na dva odvojena fronta. Oni su ponovo zauzeli delove teritorije na istoku i probili linije fronta na jugu oko ključnog regionalnog centra Hersona.

Ukrajina je ponovo zauzela Liman, samo dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proglasio Donjeck, u kome se Liman nalazi, ruskom teritorijom, zajedno sa još tri okupirana ruska regiona.

Međutim, američki zvaničnici veruju da se Ukrajina suočava sa ključnom bitkom da ponovo osvoji svoju teritoriju pre zime.

 Približava se sezona borbi. Prava katastrofa za Ukrajinu bi bila da izgubi pristup moru od Marijupolja do Odese. Pristup Odesi je od vitalnog značaja za Ukrajinu i zato je važno da njene snage na jugu zauzmu ofanzivni stav, a ne samo defanzivni – rekao je demokrata Kris Marfi.

Iako je Ukrajina postigla značajne uspehe u kontraofanzivi u Harkovskoj oblasti i ponovnom zauzimanju Limana u Donjecku, američki zvaničnici smatraju da će odlučujući korak biti oslobađanje Hersona.

– Ako kontrolišete Herson, možete sprečiti Ruse da stignu do Odese – rekao je visoki američki vojni zvaničnik, a prenosi Fajnenšel tajms.

Zvaničnici veruju da ukrajinske snage treba da preuzmu jug pre zime jer tlo u regionu nije bilo zamrznuto poslednje tri godine, što znači da će teren uskoro postati blatnjav i težak za hodanje. To će obema stranama otežati manevar, primoravajući ih da se drže puteva, gde će njihova vojska biti izložena napadima.

Blatnjav teren je donekle prednost za one koji brane teritoriju jer ne moraju da se kreću kopnom, kažu analitičari.

Američki predstavnici smatraju da je vraćanje teritorije na jugu ključno i za bolju poziciju Ukrajine za pregovaračkim stolom.

– Jasno je da Ukrajini treba luka na Azovskom moru, potrebna joj je luka na Crnom moru. A Herson je veliki grad, oni ga žele nazad – rekao je demokrata Bred Šerman.

– Konačni dogovor bi mogao da bude postignut za šest–osam meseci. Putin kontroliše malo više teritorije nego u februaru, a onda bi mogli da se dogovore o prekidu vatre. Ali mislim da pre nego što se to desi Ukrajina mora da vrati još neku teritoriju – dodao je on.