RADNIČKI USTANAK ZAPALIO FRANCUSKU, SVE BUKTI: Sukob gnevnih demonstranata i policije ne jenjava, gradovi u plamenu! (VIDEO)

 RADNIČKI USTANAK ZAPALIO FRANCUSKU, SVE BUKTI: Sukob gnevnih demonstranata i policije ne jenjava, gradovi u plamenu! (VIDEO)

Foto: Profimedia

Demonstranti nezadovoljni zbog povećanja starosne granice za odlazak u penziju blokirali su pristup terminalu aerodroma u Parizu, sedeli na železničkim šinama, sukobili se sa policijom i bacali Molotovljeve koktele na policijsku stanicu tokom današnjih demonstracija održanih širom Francuske. Policija je upotrebila suzavac da bi rasterala demonstrante u zapadnom gradu Nantu, preneo je Rojters. U Renu su koristili vodene topove.

Takođe, na zapadu u Lorijenu, Molotovljevi kokteli koje su bacali demonstranti izazvali su manji požar u dvorištu policijske stanice. Žerar Darmanin, francuski ministar unutrašnjih poslova, napisao je na Tviteru da su napadi na podprefekturu i policijsku stanicu u Lorijenu neprihvatljivi.

– U mislima sam sa povređenim policajcima. Ova dela ne mogu proći nekažnjeno – istakao je on Nedaleko od Tuluza na jugozapadu zemlje, demonstranti su zapalili gomilu otpada i blokirali saobraćaj na autoputu.

– Postoji mnogo besa, situacija je eksplozivna – istakao je lider sindikata CGT (Se-Že-Te) Filip Martinez na početku mitinga u Parizu.

Lideri sindikata pozvali su na smirenost, ali su ljuti zbog, kako su naveli, Makronovih provokativnih komentara. Makron je izjavio da će zakon stupiti na snagu do kraja godine, uporedivši proteste sa napadom na američki Kapitol 6. januara 2021. Sindikat srednjoškolaca (FIDL) saopštio je jutros da je više od 400 srednjih škola trenutno blokirano. To znači da su učenici došli u školu, ali ne pohađaju nastavu.

FIDL je naveo da je to istorijsko postignuće. Francuska premijerka Elizabet Born upotrebila je prošle nedelje specijalnu proceduru da progura nepopularan predlog zakona o penzijama u parlamentu te zemlje bez glasanja, a predsednik Emanuel Makron je u sredu saopštio da će zakon stupiti na snagu do kraja godine, uprkos porastu nezadovoljstva širom zemlje.

Izvor: Sputnjik