PUTINU JE OVAJ GRAD OD VELIKE VAŽNOSTI! Ruske snage ponovo napale GLAVNO ČVORIŠTE, odjekivale detonacije, stanovništvo hitno evakuisano

 PUTINU JE OVAJ GRAD OD VELIKE VAŽNOSTI! Ruske snage ponovo napale GLAVNO ČVORIŠTE, odjekivale detonacije, stanovništvo hitno evakuisano

Foto: Profimedia

Novi napad ruske vojske na jednu od najvažnijih luka

Ruske snage ponovo su napale Odesu dronovima. Jedan od njih je oborila protivvazdušna odbrana, a dva su pogodila objekat vojne infrastrukture, saopštio je danas šef oblasne vojne administracije Sergij Bratčuk.

Naveo je da je zbog požara i detonacije municije evakuisano stanovništvo, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema prvim informacijama nema povređenih. U toku je gašenje požara.

U napadu dronovima na Odesu 23. septembra dve osobe su poginule, a dve povređene, saopštile su tada regionalne vlasti.

Zašto je bitna Odesa?

Odesa je treći najveći grad u Ukrajini i najveća luka zemlje. Grad ima preko miliona stanovnika, a udaljen je manje od 80 kilometara od Pridnjestrovlja, separatističkog regiona Moldavije koji je faktički nezavisan (i nepriznat) od 1990, još jednog područja važnog u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Ovaj region kreće se dobrim delom duž granice Moldavije i Ukrajine, a Odesa je od njega udaljena manje od 80 kilometara.

Foto: Profimedia

Odesa je ne samo najveća ukrajinska morska luka već i jedna od najvećih luka u basenu Crnog mora, sa ukupnim godišnjim kapacitetom saobraćaja od 40 miliona tona. Luka ima neposredan pristup železnici što omogućava brz transfer tereta sa morskih puteva na kopneni transport. Uz svoje mlađe satelitske luke – Černomorsk i Južne – Odesa je glavno čvorište za teretni i putnički transport Ukrajine. Samim tim, sve žešći napadi ruske vojske na luku Odesa i te kako imaju smisla, a odavno je poznato da je ovaj grad jedan od najvažnijih Vladimiru Putinu, predsedniku Rusije.