PUTINOVA KONTRA EVROPSKOJ UNIJI: Rusija otkrila “keca u rukavu”

 PUTINOVA KONTRA EVROPSKOJ UNIJI: Rusija otkrila “keca u rukavu”

Foto: Reuters

Indija je od februara primila 34 miliona barela ruske nafte s popustom, što je više od 10 puta više od vrednosti ukupnog uvoza iz te zemlje u odnosu na prethodnu godinu, izvestio je u ponedeljak Rojters, pozivajući se na podatke Refinitiv Eikon.

Prema izveštaju, ovog meseca je isporučeno više od 24 miliona barela ruske nafte, u odnosu na 7,2 miliona barela u aprilu i sa oko tri miliona barela u martu. Prema podacima, ta južnoazijska nacija će u junu dobiti oko 28 miliona barela.

Prošle godine, izvoz ruske sirove nafte u Indiju u proseku iznosio je samo 960.000 barela mesečno, otprilike 25 puta manje od ukupnog ovomesečnog.

Zapadne sankcije Moskvi stvorile su priliku za indijske rafinerije da povećaju kupovinu ruske nafte (uglavnom sirove Urals) po sniženim cenama, pošto su neki evropski kupci glasno oklevali da kupuju ruske energente.

Indija se našla na udaru kritike Zapada zbog kontinuirane kupovine ruske nafte. Međutim, Nju Delhi je odbio kritike, rekavši da taj uvoz čini delić ukupnih potreba zemlje. Vlasti su takođe saopštile da će Indija nastaviti da kupuje “jeftinu“ rusku naftu jer bi iznenadno zaustavljanje moglo da poveća troškove za njene potrošače. Prethodni medijski izveštaji su ukazivali da je treći najveći svetski uvoznik nafte tražio rusku sirovu naftu po ceni ispod 70 dolara po barelu kako bi nadoknadio dodatne prepreke izazvane sankcijama.