PUTIN MOBILIŠE DVA MILIONA LJUDI, UVODI SE VANREDNO STANJE?! Dramatično upozorenje ruskog eksperta, evo kad sve počinje (VIDEO)

 PUTIN MOBILIŠE DVA MILIONA LJUDI, UVODI SE VANREDNO STANJE?! Dramatično upozorenje ruskog eksperta, evo kad sve počinje (VIDEO)

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Predsednik Rusije Vladimir Putin bi, navodno, uskoro mogao da mobilizuje još dva miliona vojnika, uključujući 300.000 žena, u očajničkom pokušaju da dobije rat protiv ukrajinskih snaga.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, demantovao je da bi moglo biti dodatne regrutacije, ali s obzirom na to da Putin i dalje odbija da potpiše potrebnu uredbu koja će okončati ovaj trenutni talas mobilizacije, to podstiče dodatne glasine da će ih biti još.

Ruski izvori nagađaju da će uslediti dodatna regrutovanja, jer Rusija nastavlja sa ponižavajućim porazima u Ukrajini.

Telegram kanal General SVR kaže kako Putin smatra “dovoljnim” za pobedu ako pozove u rat još dva miliona ljudi, od čega oko 300.000 žena.

– Veliki broj žrtava među mobilisanima samo će okupiti rusko društvo i pojačati sadašnji režim bez obzira na to hoće li rezultat biti pobeda ili poraz – smatra predsednik.

Valeri Solovej, bivši profesor na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose, rekao je da se planira mobilizacija ne 300.000, 400.000 ili 500.000, nego, i do dva miliona ljudi, uključujući 300.000 žena, nakon proslave Nove godine.

Štaviše, tvrdi da se planira sprovođenje mobilizacije ujedno s uvođenjem vanrednog stanja. Upozorio je takođe da bi trebalo proširiti ratno stanje ili na celu Rusiju ili na značajan deo njene teritorije, uključujući velike ruske gradove Moskvu i Sankt Peterburg.

Ovo se događa u trenutku kada su i ruski zatvorenici prisiljeni da se bore u Ukrajini, a vlasti im prete dužim kaznama i batinama ako odbiju, izveštava The Mirror.

Naime, ukupna zatvorska populacija u Rusiji pala je za 23.000 u samo dva meseca, a Putin nastoji da ih što više pošalje na front. Oko 500 zatvorenika ubijeno je u borbama u Ukrajini, a službeno je obrazloženje Kremlja da su se “dobrovoljno” prijavili u zamenu za slobodu nakon rata. Izvori govore, prema informacijama prikupljenim na temelju onoga što su rekli rođaci, da je to nemoguće odbiti, jer “ako zatvorenici to učine, mogli bi nestati”.

U svakom slučaju, čini se da je nova mobilizacija vrlo verovatna već u januaru, s obzirom na to da situacija na ukrajinskim bojištima ne ide smerom koji Kremlj očekuje.