PUTIN IZNENADIO SVE NA SAMITU: Ovaj kontinent će igrati ključnu ulogu

 PUTIN IZNENADIO SVE NA SAMITU: Ovaj kontinent će igrati ključnu ulogu

Foto: Profimedia

U Astani je počeo 6. Samit o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji, a ruski predsednik, Vladimir Putin, poručio je da se u globalnoj politici dešavaju ozbiljne promene, da svet postaje multipolaran i da ključnu ulogu počinje da igra Azija.

Zemlje azijskog regiona su lokomotiva svetskog ekonomskog razvoja, a integracioni procesi se dinamično odvijaju.

– U svim tim procesima aktivno učestvuje i Rusija. Zalažemo se za razvoj i procvat Azije i stvaranje široko otvorenog prostora za uzajamno korisnu trgovinsku i investicionu saradnju, produbljivanje i širenje kooperacionih veza u različitim privrednim oblastima, rekao je Putin.

On je naglasio da Rusija čini sve u cilju postizanja sistema ravnopravne i nedeljive bezbednosti.

Takođe, upozorio je da se povećala nestabilnost cena energenata u svetu, da preti glad, kao i da postoji opasnost od izbijanja velikih socijalnih nemira posebno u najsiromašnijim zemljama.

On je pozvao da se uklone sve veštačke i nelegitimne barijere koje onemogućavaju obnavljanje lanaca isporuka robe i ukazao na neophodnost aktivnijeg korišćenja nacionalnih valuta u saradnji između država, jer će to doprineti jačanju njihovog finansijskog suvereniteta.

Naglasio je da će Rusija razvijati odnose u raznim pravcima sa svim zemljama koje su deo ove inicijative.

O Avganistanu

Prema njegovim rečima, jedan od najvećih izazova u svetu i dalje je Avganistan.

– Pokazalo se da je Avganistan nesposoban da samostalno rešava problem terorizma nakon dugogodišnjeg američkog prisustva u zemlji, rekao je Putin.

On je rekao i da Rusija konstantno poziva da se Avganistancima kompenzuje šteta za godine okupacije i da im se odblokiraju sredstva.

O borbi protiv terorizma

Putin je pozvao zemlje Azije da aktivnije sarađuju sa međunarodnom bankom podataka u cilju suprotstavljanja terorizmu.

– Od najvećeg značaja je i dalje aktivno raditi zajedno sa drugim regionalnim forumima i organizacijama na rešavanju kriza i sukoba koje se pojavljuju u Aziji, jačati saradnju država u suprotstavljanju terorističkoj pretnji, otkrivati i neutralisati ekstremističke organizacije, boriti se protiv trgovine drogom i eliminisati propagandu radikalnih ideja, rekao je Putin.