PUTIN IZDAO NOVO NAREĐENJE: Na snagu stupaju dodatne mere za bezbednost zaporoške nuklearke

 PUTIN IZDAO NOVO NAREĐENJE: Na snagu stupaju dodatne mere za bezbednost zaporoške nuklearke

Foto: Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je naredio državnoj nuklearnoj korporaciji Rosatomu da preduzme dodatne mere kako bi osigurao bezbednost u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani (ZNPP).

 Zamolio sam juče direktora Rosatoma Alekseja Lihačova da iznese dodatne predloge kako bi se osigurala bezbednost (u ZNPP), jer tamo glavna pretnja nije reaktor, već skladište potrošenog goriva – rekao je predsednik Rusije na Istočnom ekonomskom forumu, preneo je TAS S.

Foto: Reuters

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u utorak objavila rezultate svoje misije u nuklearnim objektima Ukrajine, uključujući ZNPP. U izveštaju se poziva na uspostavljanje bezbedne zone u ZNPP kako bi se sprečila pojava nesreće usled međusobnih neprijateljstava.

Putin je, takođe, rekao da ruski tajkuni ne bi izgubili novac na svojim računima i jahte da su poslušali prethodna upozorenja i zadržali imovinu u Rusiji.

– Govorio sam mnogim ljudima davno da će se umoriti od trčanja tamo-amo, pokušavajući da zaštitite svoje interese. Zamrznute su im stvari poput imovine, brodova i drugog. Upozorio sam ih na to. Bilo bi bolje da su ovde čuvali svoje brodove i ubrizgavali novac u razvoj ruske infrastrukture, a ne u stranu imovinu. Ne bi izgubili ništa, sve bi bilo ovde, kod kuće, a profit bi se zaradio od ulaganja novca – istakao je Putin.

Pročitaj još