PUTIN IMA NOVI PLAN – CILJA NA NEPRIZNATU EVROPSKU DRŽAVU? Oglasio se ruski general: “U ratu smo sa celim svetom”

 PUTIN IMA NOVI PLAN – CILJA NA NEPRIZNATU EVROPSKU DRŽAVU? Oglasio se ruski general: “U ratu smo sa celim svetom”

Foto: SrbijaDanas/SASA DZAMBIC/Shutterstock

Najviši ruski general ukazao je na mogućnost da će otcepljeni deo Moldavije, koji je povezan sa Moskvom, biti sledeći na vidiku Kremlja u njegovoj invaziji na Ukrajinu.

Rustam Minekajev, zamenik komandanta ruskog Centralnog vojnog okruga, rekao je da Kremlj planira da uđe u Pridnjestrovlje kao deo strategije za stvaranje kopnenog koridora za Krim, koji je Moskva oduzela od Kijeva 2014.

Minekajev je na sastanku odbrambene industrije u ruskoj Sverdlovskoj oblasti rekao: “Sada smo u ratu sa celim svetom, kao što je to bilo u Velikom otadžbinskom ratu”, misleći na ruski opis Drugog svetskog rata.

– Ceo svet je bio protiv nas, a sada je ista stvar, oni nikada nisu voleli Rusiju – dodao je Minekajev.

Pridnjestrovlje je otcepljena država ruskog govornog područja koja nije međunarodno priznata kao nezavisna, ali se smatra delom Moldavije. Njenu ekonomiju podržava Moskva i tamo su stacionirane ruske trupe. Pre sukoba sa Ukrajinom, ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu da sprovodi “genocid” nad stanovništvom koje govori ruski u istočnom regionu Donbasa.

Kontrola nad jugom Ukrajine je još jedan izlaz u Pridnjestrovlje, gde takođe postoje činjenice koje ukazuju na ugnjetavanje stanovništva koje govori ruski“, rekao je Minekajev na sastanku odbrambene industrije u ruskoj Sverdlovskoj oblasti.

Međutim, Anton Barbašin, urednički direktor publikacije Riddle Russia, kritikovao je komentare Minekajeva, tvitujući: “Malo zvuči glupo najaviti tačno gde ćete sledeće napasti, pre nego što se obračunate sa ukrajinskim otporom u Donbasu”.

Foto: Profimedia

Još početkom aprila primećeno je pregrupisavanje ruskog tzv. mirotvornog vojnog kontingenta i oružanih snaga samoproglašenog Pridnjestrovlja, uz ukrajinsku granicu u smeru Odese.

Vojska Pridnejstrovlja broji oko 7.500 vojnika, ali i oko 80 hiljada rezervista, kojima su se delili pozivi za mobilizaciju u slučaju dalje eskalacije sukoba, a u Kijevu ne isključuju ni mogućnost uključivanja u otvoren napad na Ukrajinu. Veliki deo tamošnjeg stanovništva ima i rusko državljanstvo te može podlegati i ruskim vojnim zakonima.

Jedan od glavnih ciljeva ruskog napada na Ukrajinu i jeste bio izlazak na granicu Moldavije i “fizičko” spajanje sa Pridnjestrovljem, nastalim još pre raspada SSSR-a početkom 1990. godine, kada se vodio i rat, u kojem je ruska vojska omogućila njeno nastajanje.

Vlasti u Pridnjestrovlju već su nekoliko puta tražili priznanje od Rusije, a nakon što je Vladimir Putin priznao nezavisnost Donjecka i Luganska – u Tiraspolu su ponovno zatražili da se razmotri njihov predlog o tome da se prvo prizna njihova nezavisnost, pa primi u sastav Rusije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *