PUTIN GUBI KLJUČNOG EVROPSKOG ZVANIČNIKA? Zelenski i Orban obavili važan razgovor – ČEKA SE KONAČNA ODLUKA

 PUTIN GUBI KLJUČNOG EVROPSKOG ZVANIČNIKA? Zelenski i Orban obavili važan razgovor – ČEKA SE KONAČNA ODLUKA

Foto: Profimedia

Od početka rata u Ukrajini bio je jedan od najodanijih saveznika Vladimira Putina. Oštro se protivio embargu na rusku naftu, Brisel je otvoreno prozvao sa pobedničkog postolja, a otvoreno se sukobio i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Viktor Orban je sada nakon samo jednog telefonskog razgovora sa Zelenskim promenio svoj stav i podržao kandidaturu Ukrajine za ulazak u Evropsku uniju.

Nakon 120 dana rata u Ukrajini, mađarski premijer Viktor Orban razgovarao je sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim. Na iznenađenje mnogih, Orban je otvoreno podržao prijem Ukrajine u Evropsku uniju i najavio angažovanje na otklanjanju birokratskih prepreka na tom putu.

Orban je obećao da će taj stav izneti i na samitu EU u Briselu krajem ove nedelje. Kao znak podrške, Mađarska je primila skoro 800.000 ukrajinskih izbeglica i spremna je da sarađuje sa Kijevom na budućim energetskim projektima, kao i u transportu ukrajinske pšenice železnicom, poručio je premijer te zemlje.

U ime Ukrajine, Zelenski je zahvalio Mađarskoj na pomoći i pohvalio se razgovorom sa Orbanom na svom Tviter nalogu.

– Imao sam plodan razgovor sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Zahvalio sam mu se na podršci suverenitetu Ukrajine i utočištu za Ukrajince tokom rata. Dogovorili smo se da razvijamo saradnju u energetskom sektoru. Zahvalan sam što ste podržali Ukrajinu kao kandidata – napisao je Zelenski.

Pre ovog “plodnog” razgovora, Orban i Zelenski su više puta imali verbalni okršaj putem medija – jer je Orban odbio da se usaglasi sa sankcijama EU protiv Rusije.

Tada je Zelenski optužio mađarske vlasti da su “protiv cele Evrope”, dok je Orban isticao da štiti nacionalne interese svoje zemlje.

Situacija je sada, čini se, drugačija, a Vladimir Putin gubi podršku jednog od malobrojnih evropskih saveznika.

Kako su se stvari razvijale pre samo mesec dana?

Embargo EU na uvoz ruskog gasa uništiće evropsku privredu, koja se već bori sa rastućom inflacijom zbog povećanih cena energenata, rekao je pre nekoliko nedelja Orban.

Foto: Profimedia

On je u izjavi za državni radio rekao da će bez ograničenja cena goriva, nekih osnovnih namirnica i maloprodajne energije, mađarska inflacija, koja je u maju dostigla 10,7 odsto, sigurno premašiti 15 ili 16 odsto.

Prema njegovim rečima, ograničenja cena u Mađarskoj mogla bi ostati na snazi duži period ako potraje rat u Ukrajini.

 Sve zavisi od rata. Ako postoji rat, onda postoji i ratna inflacija. Ako se govori o miru, onda ove mere možemo brzo da izmenimo – rekao je Orban.

Nakon višenedeljnih pregovora i izmene planova, Evropska komisija usvojila je šesti paket sankcije protiv Rusije, čiji je deo i embargo na rusku naftu. Međutim, Mađarska je i zvanično dobila izuzeće od ovog embarga, što je označilo veliku pobedu Viktora Orbana protiv čelnika EU.

Još jedna pobeda dogodila se nakon parlamentarnih izbora u Mađarskoj, kada je premijer sa pobedničkog postolja poslao poruku Briselu.

Orban je tada osvojio ubedljivo najveći broj glasova Mađara i porazio ujedinjenu opoziciju.

 Izborili smo tako veliku pobedu da se to vidi sa Meseca, ali i iz Brisela – rekao je tokom obraćanja svojim pristalicama Viktor Orban čija je stranka na 77,55 odsto izbrojanih glasova osvojila 54,24 odsto glasova, dok opozicija ima 33,92 odsto.

“Ogromni međunarodni centri moći krenuli su protiv nas. Međunarodna levica, mediji, Brisel, pa čak i ukrajinski predsednik (Vladmir Zelenski prim. aut.)“, rekao je tada Orban, koji je sada prihvatio poziv ukrajinskog predsednika da u narednom periodu poseti Kijev.