PSOVAO SRBE, SAD MORA DA PLATI 1.500 EVRA: Ivan napravio skandal u Hrvatskoj – prvi kažnjen po NOVOM ZAKONU

 PSOVAO SRBE, SAD MORA DA PLATI 1.500 EVRA: Ivan napravio skandal u Hrvatskoj – prvi kažnjen po NOVOM ZAKONU

Foto: Shutterstock

Nakon što je nekontrolisano psovao i vređao policajce, postao je prva osoba koja je kažnjena po novom strogom zakonu.

Ivan (30), koji živi i radi u Parizu, zaradio je ogromnu novčanu kaznu za vređanje policajaca u Hrvatskoj. Za ovaj prekršaj će, prema pravosnažnoj presudi, morati da plati kaznu od 1.500 evra. Čini se da je Ivan prva osoba u Hrvatskoj koja je na svojoj koži osetila strogoću novog prekršajnog zakona usvojenog u aprilu ove godine, a kojim su drastično povećani iznosi predviđenih novčanih kazni, prenose hrvatski mediji.

Kako je naglasila sudija za prekršaje, tim zakonom je “propisano da onaj ko omalovažava ili vređa službena lica prilikom vršenja službe ili njihovih zakonitih naređenja, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 700 do 4.000 evra ili kaznom zatvora do 30 dana”. A šta se tačno dogodilo te kobne noći sredinom aprila zbog čega je Ivan brutalno kažnjen?

Prema presudi, on je oko 23.15 časova u mestu Velika kod Požege, prilikom pregleda njegovog automobila, pod uticajem alkohola kao suvozač, vređao policajce. “Je**m vam mamu srpsku, pederi jedni, srbende plave mamu vam je**m, šta ćete vi, ja sam Francuz, pi**a vam materina srpska, đubrad jedna”, vikao je Ivan na policajce.

“Pljuvao je na nas”

Ivan se nije smirio nakon upozorenja i naredbi da prestane sa vređanjem. Hteo je samovoljno da se udalji, zbog čega je policija morala da mu stavi lisice. Kako se navodi u presudi, nastavio je sa vređanjem i psovkama i u službenom policijskom vozilu kojim je prebačen u policijsku stanicu u Požegu.

Ivan je na sudu sve negirao, navodeći kako nije vređao policiju, te je samo bio suvozač u vozilu kojim je upravljao njegov otac. Ipak, ključni su bili iskazi policajaca. Istakli su kako ih je pljuvao dok su ga prevozili u stanicu. Izmerili su mu 1,40 promila alkohola u krvi.

Ivan, inače, živi u Parizu. Nezaposlen je i prima naknadu od francuskog zavoda za zapošljavanje u iznosu od 500 evra. Sud ga je kaznio sa 1.500 evra i 21,60 evra troškova postupka. S obzirom na to da je dva dana proveo u pritvoru, od kazne mu se oduzima 80 evra. Ipak, Ivan ima pravo na žalbu.