PSIHOLOZI OTRKIVAJU GLAVNI PROBLEM KOD MLADIH: Roditelji moraju da obuzdaju TikTok, ne da oduzimaju telefone

 PSIHOLOZI OTRKIVAJU GLAVNI PROBLEM KOD MLADIH: Roditelji moraju da obuzdaju TikTok, ne da oduzimaju telefone

Foto: Profimedia

Masovno ubistvo u školi “Vladislav Ribnikar“ pokrenulo je brojna pitanja, između ostalog i da li roditelji dovoljno komuniciraju sa decom, da li im se deca poveravaju i da li se razumeju.

Ana Mirković, psihološkinja, voditeljka i scenaristkinja serijala “Porodična mreža”, kaže da deca danas imaju mnogo informacija koje daju moć, ali da ne znaju da ih obrade i odvoje bitne od nebitnih, istinite od lažnih. Napominje da roditelji moraju da uče, da razumeju mreže poput Tik-Toka, kao i da je zabrana korišćenja telefona nedopustiva u savremenom digitalnom dobu.

Serijal “Porodična mreža”, koji se subotom emituje na Prvom programu RTS-a, sniman je pre nekoliko meseci, ali su pitanja koja otvara takva da može da se dobije utisak da je sniman ovog maja, nakon masovnog ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar”.

Ana Mirković, psihološkinja, voditeljka i scenaristkinja, objašnjava da je cilj emisije da podstakne razgovor roditelja i dece, kao i da ponudi modele kako razgovarati sa decom.

– Da u vremenu kada gledamo u ekrane i ne pitamo jedni druge kakav nam je bio dan, da zapravo pitamo jedni druge kako smo zaista, odgovore na ta pitanja ne možemo dobiti od Gugla – kaže Mirkovićeva, ističući da nikad nije kasno za tako nešto.

Napominje da ovo nije isto vreme kao ono u kojem su roditelji odrastali, promenili su se kontekst, sami ljudi i modeli ponašanja.

 Imamo generacije desetogodišnjaka koji imaju toliko informacija da roditelji ne mogu da pojme i deci to daje moć, ali deca ni emotivno i kognitivno nisu zrela da bi znala šta da rade sa tim informacijama, da li su važne ili ne, kako da ih obrade – pojašnjava Ana Mirković.

Ističe i da deca lako ovladavaju digitalnim veštinama, ali da osećaju da nemaju razumevanje roditelja, koji prete da će zabraniti deci korišćenje telefona.

– Apelujem na roditelje da naučimo nešto o Tik-Toku. Deca se boje da će im zabraniti upotrebu telefona ili kompjutera, a to je nedopustivo u ovom dobu, moramo da se otvorimo i onda ćemo otvoriti dvosmerni kanal komunikacije sa decom – rekla je Ana Mirković.