PRVI SNIMAK SUKOBA POLICIJE SA PRIPADNICIMA SKUPA PROTIV PRAJDA: Okršaj građana sa policijom na litijama u Beogradu – nekoliko osoba privedeno (VIDEO)

 PRVI SNIMAK SUKOBA POLICIJE SA PRIPADNICIMA SKUPA PROTIV PRAJDA: Okršaj građana sa policijom na litijama u Beogradu – nekoliko osoba privedeno (VIDEO)

Foto: 192.rs/Printscreen/Instagram

Protivnici prajda, koji se bune protiv Parade ponosa koja će danas biti organizovana u okviru manifestacije “Europrajd2022”, počeli su već da se okupljaju na centralnim ulicama Beograda.

Prema nezvaničnim informacijamadvojica učesnika skupa protiv manifestacije “Evroprajd 2022” privedena su u blizini Crkve Svetog Marka oko 12 časova. Došlo je i do incidenta, nakon što su protivnici Prajda flašama gađali automobile, psovali okupljene novinarske ekipe i ušli u raspravu sa policijskim službenicima.

Takođe, pojavio se i snimak incidenta i sukoba sa policijom. Do sukoba protivnika Prajda i policajaca došlo je u blizini Skupštine. Policija u ovim trenucima navodno potiskuje “demonstrante” niže ka Skupštini. Privedeno je nekoliko osoba.

Oko 6.000 pripadnika sektora bezbednosti će danas obezbeđivati šetnju u okviru manifestacije “Evroprajda”, organizatori su se oglasili i pozvali na građansku neposlušnost uprkos odluci Upravnog suda.

Zbog visokog rizika po bezbednost učesnika šetnje Prajda, najveći broj aktivnih policajaca će obezbeđivati ovaj skup, na kome će biti i dvadesetak stranih zvaničnika i funkcionera. Dolazak su najavili i neki ambasadori. Povodom odluke Ustavnog suda koji je odbio žalbu koju su uputili organizatori “Evroprajda” zbog odluke MUP-a da zabrani šetnju, oglasili su se organizatori Prajda i rekli su da će šetati po svaku cenu i da planiraju da iskoriste svoje demokratsko pravo na građansku neposlušnost.

Ruta Prajda

Ruta Prajda je javna i nije skrivena – okupljanje je zakazano za subotu, u 17 časova, a šetnja će ići ovom trasom: Ustavni sud, Bulevar kralja Aleksandra, park Tašmajdan, Beogradska, Ilije Garašanina, stadion Tašmajdan (Pride Park). Ruta kontrašetnje nije definisana. Prema nezvaničnim navodima, na njoj će se okupiti gotovo sve desničarske formacije: od “noćnih vukova”, do organizatora Porodične šetnje, koji unutar sebe imaju antivaksere, antiglobaliste… Prema dosad dostupnim podacima, kontrašetnja će krenuti najverovatnije od nekog crkvenog objekta. Okupljanja ovih grupa moguća su već u jutarnjim časovima i namera je da se grupišu na više mesta u gradu. Obe šetnje je zabranio MUP Republike Srbije.