PRVA ŽRTVA OPAKOG VIRUSA: Oglasila se SZO, mesec dana krili smrt – da li nam to preti NOVA PANDEMIJA?

 PRVA ŽRTVA OPAKOG VIRUSA: Oglasila se SZO, mesec dana krili smrt – da li nam to preti NOVA PANDEMIJA?

Foto: Profimedia

Ona je tek treća osoba kojoj je zvanično dijagnostikovan H3N8, koji je jedan od najčešćih sojeva kod ptica, ali je slabo prilagođen da zarazi ljude.

Žena iz Kine postala je prva osoba koja je umrla od H3N8 soja ptičjeg gripa. Žena (56) iz provincije Guangdong, razbolela se 22. februara i primljena je u bolnicu 3. marta sa teškom pneumonijom. Umrla je 13 dana kasnije, 16. marta.

Ona je tek treća osoba kojoj je zvanično dijagnostikovan H3N8, koji je jedan od najčešćih sojeva kod ptica, ali je slabo prilagođen da zarazi ljude. Dva dečaka su pogođena istim virusom u aprilu i maju prošle godine u Kini u nepovezanim slučajevima – ali su obojica preživela.

Svetska zdravstvena organizacija nije obaveštena o slučaju sve do 27. marta, mesec dana nakon što su kineski zdravstveni zvaničnici znali za infekciju.

Poznato je da H3N8 cirkuliše od 2002. nakon što se prvi put pojavio u severnoameričkim vodenim pticama. Poznato je da inficira konje, pse i foke.

Da podsetimo, Kina je ranije kritikovana što nije saopštila informacije o širenju korona virusa u zemlji, što je ubrzo dovelo do pandemije. Do smrtnog slučaja dolazi u trenutku kada su proizvođači vakcina rekli da su “spremni” za pandemiju ljudskog ptičjeg gripa dok se povećavaju strahovi od prelivanja zoonoza.

– Pacijentkinja iz Kine je imala nekoliko propratih stanja i istoriju izlaganja pticama pre nego što se razbolela, a divlje ptice su bile prisutne oko njenog doma – rekla je zdravstvena agencija UN-a u saopštenju u utorak, prenosi Daily mail.

Pretpostavlja se da je obolela na pijaci gde je provodila vreme pre nego što se razbolela, nakon što su uzorci sa pijace testirani pozitivno na virus A(H3). Za sada, nijedan njen blizak kontakt nije pokazao simptome infekcije. Od dva slučaja prošle godine, jedan je razvio kritičnu bolest, dok je drugi imao blažu bolest. Oba slučaja su verovatno zaražena direktnom ili indirektnom izloženošću zaraženoj živini, saopštila je SZO.