PRVA PROJEKCIJA GEJ CRTAĆA U DOMU KULTURE NAIŠLA NA ŽESTOKU OSUDU: Roditelji demonstrativno izašli sa filma – “Ovo je tradicionalna sredina”

 PRVA PROJEKCIJA GEJ CRTAĆA U DOMU KULTURE NAIŠLA NA ŽESTOKU OSUDU: Roditelji demonstrativno izašli sa filma – “Ovo je tradicionalna sredina”

Dosta je bilo negodovanja, mnogi su čak i pre kraja projekcije napustili salu.

Nakon što je krajem novembra počeo da se prikazuje u srpskim bioskopima crtani film “Čudesni svet” uzburkao je javnost jer je glavni lik homoseksualac.

Nakon nekoliko meseci projekecije i nakon što je obišao skoro sve gradove, ovaj akcioni-avanturistički film koji po prvi put uključuje i gej tinejdžersku romansu stigao je i u pribojski Dom kulture.

– Ostali smo šokirani. Dosta je bilo negodovanja, mnogi su čak i pre kraja projekcije napustili salu. Priboj je popriličo tradicionlana sredina u kojoj ti neki, da ih tako nazovemo, moderni trendovi koji dolaze sa zapada nemaju prolaz. Po nama nije u redu da se maloj deci nameću određene vrednosti kao normalne. Mi smo tu kao roditelji da im na to ukažemo – kaže jedan od roditelja.

Sa druge strane, direktor Doma kulture u Priboju, Svetlan Milinković, kaže da je projekcija ovog crtanog filma prošla bez većih problema.

– Film je regularno stigao u našu ustanovu i to čak na samom kraju, pošto je već prikazan u skoro čitavoj Srbiji. Bio sam tu skoro sve vreme, nisam video da ljudi masovno napuštaju salu. Možda jedino ako je bilo nezadovoljnih pojednih roditeljapritom ovo nije ni prvi put da se pokušava opstruisati projekcije u našem Domu kulture – izjavio je Svetlan Milutinović.

Glavni likovi ovog filma su članovi porodice Klejd, koja je opisana kao “legendarna porodica istraživača”, a njihov sin Itan je otvoreno homoseksualac.

Prošle godine ovaj film povučen je sa repertoara Kulturnog centra na zahtev roditelja.