PROJEKAT VREDAN 25 MILIONA EVRA: Terzić otkrio sve o novom stadionu i trening kampu Crvene zvezde

 PROJEKAT VREDAN 25 MILIONA EVRA: Terzić otkrio sve o novom stadionu i trening kampu Crvene zvezde

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Generalni direktor FK Crvena zvezda Zvezdan Terzić govorio je na predavanju na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i o izgradnji novog stadiona.

– Svedoci smo da su svi klubovi koji su napravili nove stadione, za tri ili četiri puta povećali broj prodatih sezonskih karata, a samim tim i izvor prihoda, koji su fiksni. Imamo primer AEK-a iz Atine, koji je klub manje veličine po svim parametrima od Crvene zvezde, ali koji je imao prodatih šest hiljada sezonskih karata. Ove godine su pustili novi stadion u rad i prodali su 22 hiljade sezonskih karata. Imaju godišnji prihod od 16 miliona evra, samo od godišnjih karata. To je fiksni, siguran prihod sa kojim ulaze u takmičenje i samo jedan od primera šta klubovi dobijaju izgradnjom novog stadiona. Crvena zvezda planira, radimo projekte, zatvaramo finansijsku konstrukciju i pravimo planove generalnog i detaljnog urbanizma kako bi izgledao taj novi stadion. Voleli bismo ako budemo u mogućnosti malo da ga dislociramo – oko 300-400 metara severnije, da se približimo Autokomandi. Zbog infrastrukture, čvorišta i izbegavanja gužve u saobraćaju, a sa druge strane, voleli bismo da ga dislociramo jer bi izgradnja trajala sigurno tri, četiri godine i postavlja se pitanje gde bi Crvena zvezda igrala dok gradi novi stadion, jer ako bi ga pravili na postojećem, morali bismo da srušimo ovaj, a onda se postavlja pitanje koja bi bila alternativa za odigravanje utakmica, jer nažalost nacionalni stadion još nije završen – istakao je Terzić.

Zatim je nastavio još konkretnije.

– To je četvrti stub našeg dugoročnog plana i ja se nadam da ćemo u naredne dve godine početi sa izgradnjom novog stadiona. U fazi smo kupovine zemljišta u oblasti oko aerodroma, na potezu između završnice Bežanijskog groblja i piste na beogradskom aerodromu. To je 25 hektara zemljišta, gde planiramo da napravimo najmoderniji trening kamp koji će koštati oko 25 miliona evra. Tako bismo izmestili kompletan trenažni proces sa Marakane, jer ako hoćemo da napravimo održiv sistem od Crvene zvezde, moramo da budemo svesni da je previše skup kvadratni metar oko Marakane, gde imamo sedam pomoćnih terena, da bi se tamo šutirala lopta. To zemljište mora da se stavi u funkciju Crvene zvezde i nekih stabilnih prihoda, da bi Crvena zvezda mogla da odgovori rezultatima na velike zahteve Zvezdine publike. To je neki plan, koji se pravi i koji ćemo obnarodovati nadam se na proleće do 2030. godine, jer smo svesni da zvezdaškoj javnosti i Zvezdinoj publici nije više dovoljno samo da budemo šampioni u Srbiji i da igramo grupnu fazu Lige Evrope – zaključio je Terzić.