PRIŠTINSKI SUD DONEO SRAMOTNU ODLUKU U SLUČAJU SILOVANE DEVOJČICE (11): Petorica iz pakla, osumnjičena za iživljavanje nad detetom – sad slobodno ŠETAJU?!

 PRIŠTINSKI SUD DONEO SRAMOTNU ODLUKU U SLUČAJU SILOVANE DEVOJČICE (11): Petorica iz pakla, osumnjičena za iživljavanje nad detetom – sad slobodno ŠETAJU?!

Sud u Prištini odbacio optužnicu za silovanje 11-godišnje devojčice.

Osnovni sud u Prištini odbacio je optužnicu protiv petorice osumnjičenihumešanih u slučaj silovanja 11- ogodišnje u avgustu prošle godine. 

Odluku je doneo sudija Adnan Isufi, navodeći da je optužnica, odnosno predlog u šest tačaka, nepotpun, pozivajući se na “Zakletvu za pravdu”. 

U odluci se navodi da je sud, prilikom razmatranja optužnice, ograničen da ne prejudicira epilog krivičnog predmeta.

– Iako suđenje još nije počelo, sud ne može da oceni da li je činjenično stanje dokazano u potpunosti i van svake sumnje na osnovu dokaza, jer bi to u potpunosti štetilo epilogu suđenja – navodi se u odluci. 

Dodaje se i da optužnica ili predlog u navedenim tačkama nije dovoljno jasan, zbunjujuć je, a i činjenični opis ne odgovara jasno pravnoj kvalifikaciji krivičnih dela, te da je neprihvatljivo podizanje optužnice kako bi se slučaj ispitao tokom sudskog procesa.

Prema rečima sudije Isufija, postoji na desetine presuda koje su ukinute i postupci vraćeni na početak, jer nisu razdvojene inkriminisane radnje optuženih. 

S tim u vezi, Osnovno tužilaštvo u Prištini podnelo je 18. januara ove godine žalbu na rešenje Osnovnog suda, zbog povrede procesnog prava. 

Tužilaštvo smatra da je sud pomešao fazu istrage sa postupkom izvođenja dokaza, dodajući da su ovakve oduke sudija potpuno pogrešne, neprihvatljive i štetne.

U žalbi se navodi i da je sudija, bez ikakvog pravnog osnova, odlučio da tužilaštvu ne puži mogućnost da pred njim iznese rezultate višemesečnih istraga.

– U konkretnom slučaju, optužnica i predlog su potpuno jasni i razumljivi, a činjenični opis je u potpunosti u skladu sa pravnom kvalifikacijom krivičnih dela, oslanjajući se na dokaze na kojima se optužnica i predlog zasnivaju – navodi se u žalbi.

Tužilac Šeribane Seljimi – Mučaj je predložila Apelacionom sudu da ovu žalbu u celini usvoji i poništi rešenje Osnovnog suda u Prištini, jer su posledice u konkretnom slučaju nepopravljive za oštećenu, kao i za sprovođenje pravde.