PRETUŽNA VEST: Darko (22) za kog se borila cela Srbija izgubio bitku sa opakom bolešću

 PRETUŽNA VEST: Darko (22) za kog se borila cela Srbija izgubio bitku sa opakom bolešću

Foto: Budi human

Darko Marković (2001), mladić za kog se borila cela Srbija, a koji se borio sa zloćudnim tumorom desnog testisa sa metastazama u plućima, preminuo je jutros u 4 časa, objavljeno je u grupi “Budi human – Humanitarne licitacije” na društvenoj mreži Facebook.

U oktobru 2012. godine ustanovljena je dijagnoza mešovitog germinativnog malignog tumora desnog testisa sa metastazama u plućima u oktobru 2012. godine i tada mu je odstranjen desni testis. 

Poslednji VI ciklus HT primio je u februaru 2013. godine čime je završeno kompletno citostatsko lečenje predviđeno protokolom. 2016. godine UZ abdomena prikazao je veći broj cistoidnih promena jasno ograničenih ispunjenih gustim sadržajem. Pomenuta masa potiskuje velike krvne sudove ka medijalnoj liniji i pozadi. Desni bubreg je pomeren u stranu navedenom masom.

U aprilu 2018. godine Darko je primljen na zakazanu hospitalizaciju na IZZZMD gde je sprovedeno lečenje osnovne bolesti kada je rađen MDCT pregled koji je pokazao da se u projekciji donjeg režnja desnog plućnog krila vidi i dalje jasno ograničeni nodus.

U martu 2021. godine verifikuje se prisustvo priraslica za prednji trbušni zid. Ustanovljene su maligne tumorska promena koja idu do nivoa glave pankreasa. Tumorska promena nije se mogla sigurno odvojiti od vitalnih krvnih sudova. Narednog meseca nakon adekvatne preoperativne pripreme Darko je operisan na IZORS u uslovima opšte anestezije. Nakon operacije indikovana je terapija fraxiparinom i antibiotska terapija.

U avgustu 2022. godine primljen je na urologiju opšte bolnice u Šapcu usled teškog opšteg stanja, povišene telesne temperature, slabe diureze. Primio je 3 doze krvi i smešten je na intenzivnoj nezi zbog hipotenzije. U julu 2023. godine uočena je ekspanzivna heterogena vaskularizovana TU promena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *