PRETI NAM NOVA EPIDEMIJA! Dr Plavšić upozorava: Nije pitanje da li će nego kada će?

 PRETI NAM NOVA EPIDEMIJA! Dr Plavšić upozorava: Nije pitanje da li će nego kada će?

Foto: Profimedia

Srbiji ponovo preti epidemija morbila i mada je poslednja trebala da bude u prošlom veku kada je vakcinacija protiv malih boginja počela, to nije slučaj. 

Podsetila nas je nedavno, 2017. i 2018. godine kada je obolelo 5.000 ljudi, preminulo je 15, među njima i jedno novorođenče. Kako smo u 21. veku na pragu bolesti koja je redovnom vakcinacijom mogla biti potpuno iskorenjena i zašto i dalje vlada strah i nepoverenje prema MMR vakcini, objasnila je dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti.

Po zakonu Srbije deca bi do navršene druge godine života trebala da prime sedam vakcina, uključujući i MMR protiv morbila, rubeola i zaušaka a obuhvat dece trebao bi da bude 95 posto da bi se uopšte stvorio taj kolektivni imunitet.

– Da bi se stvorio kolektivni imunitet obuhvat vakcinisane dece treba da bude 95 posto i to sa dve doze. Nažalost, prošle godine je taj broj bio ispod 75 posto, što je ispod svakog nivoa. Pravo je čudo da u poslednje dve godine nije došlo do epidemije, donekle se to može objasniti time što smo bili pod protivpandemijskim merama i ljudi su nosili maske, nije bilo javnih skupova i nastava se održavala onlajn. Ne postoji sumnja da li će do epidemije doći – nego kada će se to desiti – ocenila je dr Plavšić.

Ona ističe da je obuhvat vakcinacije MMR vakcinom izuzetno nizak u Sandžaku, Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, i iznosi svega 11 posto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *