PRETI NAM DEVETI TALAS KORONE? Posle erisa otkrivena nova podmukla varijanta – evo šta kaže srpski epidemiolog

 PRETI NAM DEVETI TALAS KORONE? Posle erisa otkrivena nova podmukla varijanta – evo šta kaže srpski epidemiolog

Foto: Shutterstock

U proteklih nedelju dana u Srbiji je od korone obolelo 686 osoba od 4.705 testiranih građana. Zbog toga lekari apeluju na građane da ako imaju simptome respiratorne infekcije ne idu u kolektive, već da infekciju “odleže”. 

Dobro je što za sada virus ne izaziva teže kliničke slike kod pacijenata, pa nema građana koji se zbog kovida nalaze na respiratoru. 

Lekarima su trenutno u fokusu istraživanja upravo nove varijante omikrona, a osim erisa, sada se sve više govori o potencijalnoj opasnosti koju može da ima i podvarijanta korone pod nazivom pirola.

Kako ističe profesor dr Zoran Radovanović, epidemiolog, razvijene zemlje trenutno rade sekvenciranje virusa i tačno znaju koji sojevi su prisutni u populaciji. On ne smatra da pirola i eris predstavljaju nešto što treba doživljavati dramatično.

– Virus se stalno menja. Neki od njih mogu brže da se prenose i pogađaju one koji bi bili otporni prema prethodnom soju kovida. Činjenica je da svi omikron sojevi korone dovode do blaže kliničke slike kod obolelih, nego što je to slučaj sa originalnim vuhanskim sojem ili delta varijantom, koja je dovela do veće smrtnosti. Sada se retko kod pacijenata viđaju simptomi poput gubitka čula ukusa i mirisa ili visoke temperature. Oboleli sada imaju uglavnom glavobolju, gušobolju, kijavicu, blago povišenu temperaturu… Došli smo u situaciju da smo ili vakcinisani ili smo više puta preležali koronu – ističe dr Radovanović.

Kako dodaje, ukoliko broj obolelih od korone nastavi da raste, to će biti početak devetog talasa obolevanja od korone u Srbiji i građani moraju da prihvate činjenicu da je ta bolest tu i da će u doglednoj budućnosti ostati u populaciji. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *