PREOKRET U ARAPSKOM SVETU: Saudijska Arabija zove Asada u Rijad na samit MOĆNE organizacije

 PREOKRET U ARAPSKOM SVETU: Saudijska Arabija zove Asada u Rijad na samit MOĆNE organizacije

Foto: Profimedia

Saudijska Arabija planira da pozove predsednika Sirije Bašara al Asada na samit Arapske lige čiji je Rijad domaćin u maju, izjavila su danas tri izvora upoznata sa planovima. Saudijski ministar spoljnih poslova princ Fejsal bin Farhan otputovaće u Damask u narednim nedeljama da Asadu preda zvaničan poziv da prisustvuje samitu koji će biti održan 19. maja, rekla su dva izvora, preneo je Rojters.

Kancelarija za komunikaciju saudijske vlade i ministarstva inostranih poslova obeju zemalja nisu odgovorila na zahteve da daju komentar. Gamal Rošdi, portparol generalnog sekretara Arapske lige, rekao je da organizacija nije upoznata sa svakim potezom na bilateralnom nivou između arapskih zemalja.

– Ne bi trebalo da budemo unapred obavešteni o pretpostavljenoj poseti – dodao je on. Asadovo prisustvo na samitu Arapske lige obeležiće njegovu rehabilitaciju unutar Arapskog sveta od 2011, kada je Sirija suspendovana iz te organizacije, navela je agencija. Asada su bojkotovale mnoge zapadne i arapske države zbog brutalnog gušenja protesta i sukoba koji su izazvali dugogodišnji građanski rat.

Povratak Sirije u 22-člano telo bio bi uglavnom simboličan, ali odražava promenu regionalnog pristupa sirijskom sukobu, dodala je agencija.