Preminuo proslavljeni glumac – njegova želja o sopstvenoj sahrani je nesvakidašnja

 Preminuo proslavljeni glumac – njegova želja o sopstvenoj sahrani je nesvakidašnja

Foto: Profimedia

Vanserijski glumački talenat Japana Jošio Joda preminuo je u 88. godini života.

Mnogima omiljeni glumac, koji je igrao u popularnim američkim serijama, napustio nas je 13. januara ove godine u Kaliforniji. 

Jošo Joda
Foto: Youtube printscreen/ Price Small


Popularni glumac rodio se u Japanu 13. marta 1934 godine. Studirao je prava na Keio Univerzitetu u Japanu, a podršku da se odmetne u glumačke vode dobijao je od svojih prijatelja.

Joda se potom preselio u Severnu Ameriku, preciznije u SAD – Kaliforniju, gde je pohađao školu glume na Južnokalifornijskom Univerzitetu 1958. godine, gde je stekao diplomu iz filmske umetnosti.

Njegovo poznavanje engleskog i japanskog jezika bila mu je velika prednost u karijeri.

Jedna od njegovih najpoznatijih uloga bila je u “McHale’s Navy”, američkom sitkomu, a odigrao je čak 138 epizoda, a ostvario se i u dva filma.

Nakon što se pomenuta serija završila, sledeće zapaženo ostvarenje bilo je u “Love American Style”, a bio je i nominovan za prestižnu nagradu Zlatni globus kao producent 1971. godine.

Nakon što je završio svoju glumačku karijeru, preselio se na Havaje gde je bio podpredsednik Tojote – Havaji.

Nakon penzionisanja, preselio se u Fulerton – Kaliforniju, gde je živeo sve do svoje smrti, koja se desila 13. januara 2023. godine. Glumac nije želeo “pompeznu” sahranu, Prema njegovoj želji, neće biti organizovana služba. Josio Joda doživeo je tragediju kada je preminuo njegov sin Edvard Joda.

Pročitaj još