PREDUZETE MERE PREDOSTROŽNOSTI: Obalska straža SAD donela važnu odluku u vezi potonule podmornice “Titan”

 PREDUZETE MERE PREDOSTROŽNOSTI: Obalska straža SAD donela važnu odluku u vezi potonule podmornice “Titan”

Foto: Youtube/Printscreen/ABC News (Australia)

Obalska straža SAD istražuje uzrok implozije tuističle podmornice “Titan” u kojoj je poginulo svih pet putnika, dok je bila na putu ka olupini broda “Titanik”, saopštili su zvaničnici.

– Moj primarni cilj je da sprečim ovakve incidente dajući neophodne preporuke za poboljšanje bezbednosti u pomorskom saobraćaju širom sveta – rekao je glavni istražitelj obalske straže kapetan Džejson Nojbauer na konferenciji za novinare u Bostonu, preneo je Rojters. 

On je objasnio da je Obalska straža u petak ustanovila “pomorski odbor za istragu”, koji sa Federalnim istražnim biroom (FBI) radi na prikupljanju dokaza.

Foto: Youtube/Printscreen/BBC News

– Dokazi će biti podeljeni sa Međunarodnom pomorskom organizacijom i drugim grupama kako bi pomogli u poboljšanju bezbednosnog okvira za podvodne operacije širom sveta – rekao je Nojbauer.

Dodao je da je obalska straža u kontaktu sa porodicama pet poginulih osoba, a da istražitelji preduzimaju sve mere predostrožnosti na licu mesta u slučaju da naiđu na bilo kakve ljudske ostatke.

Prethodno je kanadski Odbor za bezbednost transporta saopštio da sprovodi sopstvenu istragu o implozija “Titana”, koja je pokrenula pitanja o nedostatku regulative za takve ekspedicije. Pomorske agencije pretražuju područje u severnom Atlantiku gde je podmornica uništena. 

Krhotine podmornice su se nalazile na oko 3.810 metara pod vodom u blizini olupine broda “Titanik”.

Foto: Profimedia

Američka Obalska straža potvrdila je u četvrtak da su putnici podmornice Titan poginuli, nakon što je vozilo na daljinsko upravljanje otkrilo repni konus podmornice, čije krhotine odgovaraju imploziji komore pod pritiskom. 

Podmornica “Titan” nestala je u nedelju dok se spuštala do olupine Titanika,  broda koji je potonuo u severnom Atlantiku 1912. godine na dubini od 3,8 kilometara, a petoro putnika koji su bili u podmornici su poginuli, nakon što je ona, prema navodima stručnjaka, implodirala.

Na brodu u vlasništvu američke kompanije Oušn Gejt Ekspedišns, bili su njen osnivač Stokton Raš, francuski dubokomorski veteran Pol-Anri Nargole, britanski milijarder i svemirski turista Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Sulejman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *