PREDSEDNIK TRAŽIO DA SE SPUSTE CENE NAFTE! OD VEČERAS CENE NIŽE ZA 10 DINARA: Odluka stupa na snagu u 20 časova

 PREDSEDNIK TRAŽIO DA SE SPUSTE CENE NAFTE! OD VEČERAS CENE NIŽE ZA 10 DINARA: Odluka stupa na snagu u 20 časova

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je na konferenciji za novinare deset tačaka među kojima je jedna bila i cena nafte.

Predsednik je rekao da je tačka 3 situacija sa energentima, i da se suočavamo sa velikom krizom energenata u Evropi i svetu.

– Orban je sankcije za rusku naftu nazvao bacanjem atomske bombe. Mi imamo određene količine nafte, oko 800.000 tona na godišnjem nivou, koje pripadaju NIS-u, kao vlasniku Gaspromnjefta. Upravo zato sam tražio od predstavnika ruske kompanije da spuste cene nafte i naftnih derivata, zato što su računali i polazili od cene na međunarodnom tržištu. Sad sam ih zamolio da uzmu u obzir da je 20 odsto nafte koju koriste iz Srbije, i da bi bilo fer da cena goriva bude niža.

– Ako uzmete 800.000 tona iz Srbije, kažite pošto vas to košta 30 dolara po barelu, a ne 105 dolara. I zato sam juče rekao u rikverc sa cenama nafte, i videćete večeras od 8 sati cene nafte idu u rikverc, iako skaču na svetskom nivou – naveo je predsednik.

On kaže da je država izgubila na akcizi, dok neki prijavljuju profit od 80 miliona evra.

– Molim vas da i dalje imamo dobru saradnju, i ja sam zahvalan ljudima iz NIS-a. Sutra će cene biti za 10 dinara niže nego što su bile ove nedelje, a trebalo je da budu više.

– Nigde ne sme da pređe cena 197-205 dinara. To će biti nove cene večeras od osam sati. I molim prijatelje iz NIS-a da cene za građane Srbije budu prihvatljivije. Te cene su nam prouzrokovale inflaciju, pošto nafta i naftni derivati ulaze u cenu svakog proizvoda. Kada se to bude dogodilo samo će Bugarska i Severna Makedonija imati nižu cenu nego što ima Srbija – rekao je predsednik Vučić.