“PRE ĆU GLAVU DATI, NEGO IMANJE PRODATI” Miloradu Albanci upali na posed i ne žele da odu – on im poručuje: Odavde ću samo mrtav otići (VIDEO)

 “PRE ĆU GLAVU DATI, NEGO IMANJE PRODATI” Miloradu Albanci upali na posed i ne žele da odu – on im poručuje: Odavde ću samo mrtav otići (VIDEO)

Foto: Privatna arhiva

“Došli su Albanci pre jedno sedam, osam dana i probili su mi put celom livadom koja se vodi na našoj, srpskoj teritoriji, a imam i hektar i po na kosovskoj strani i niz celu njivu su mi probili put”

Ovako započinje svoju ispovest za portal SrbijaDanas.com Milorad Papović iz sela Marovac, opština Medveđa, kom su Albanci, kako navodi, na nezakonit način ušli u imanje koje se delom nalazi na teritoriji centralne Srbije, a drugim delom na teritoriji AP Kosova i Metohije. 

– Rekli su mi da su Albanci iznajmili mašinu opštine Kamenica da njome probiju put. Navodno, nisu znali da je to privatno vlasništvo, međutim komšije Albanci koji su ih dovezli i pokazali im moje imanje, dobro su znali da je to moje imanje – kaže domaćin Milorad.

On je, nakon što ga je komšija upozorio da su mu nepoznata lica “zaposela imanje” odmah pozvao policiju u Medveđi, nakon čega su oni obavestili snage KFOR-a.

Foto: Privatna arhiva

– Čuo sam mašine, zatim me je pozvao komšija Albanac i javio mi da su mi nepoznate osobe zaposele imanje. Ja sam nakon toga odmah izašao na livadu i pozvao policiju, koja je ubrzo došla – kaže Milorad i dodaje:

– Izašao sam do imanja sa našom policijom i oni su mi rekli da je to Administrativna linija i da su obavestili KFOR, međutim od njih nisu dobili nikakav odgovor. Policajci su mi rekli da kada su Albanci nedavno sekli državnu šumu, da KFOR nije reagovao, i da ne veruju ni da će sad izaći i obaviti uviđaj. Onda sam pozvao Prištinu, oni su slučaj prebacili na Kosovsku Kamenicu. Izašla je i njihova policija, koju sam odveo do svog imanja. Nakon toga su mi rekli da u ponedeljak odem u policijsku stanicu u Kosovskoj Kamenici da dam izjavu, ne znam šta ću – kaže zabrinuti Milorad.

Pored nelegalne izgradnje puta, Papovića je zadesila još jedna nesreća. Albanci su na samo 88 metara od njegovog imanja izgradili vetropark.

– Nemaju nikakve dozvole za tako nešto, na mojoj livadi su napravili put ravan kao pista. To im nije bilo dovoljno, pa su onda na 88 metara vazdušnom linijom od moje međe izgradili vetrenjače, a minimum je od 300 do 500 metara i to uz moju saglasnost. Oni su bukvalno na silu došli, nikoga nisu pitali, rade ljudi šta hoće, a mene šalju u policiju da dam izjavu. Možda me tamo i uhapse, ja njima ništa ne verujem – kaže Milorad za portal SrbijaDanas.com.

Upitan da li želi da svoje imanje, uz naknadu ustupi licima koju su tu probili put, ili da ih jednostavno, na zakonit način, “istera” sa svog imanja, Papović je kratko i jasno odgovorio: 

– Pre ću glavu dati, nego imanje prodati i jednu im stopu dati! Niti ću da im prodam, niti ću da im dam, ne želim da ih vidim na mom imanju. Ne plašim se nikoga, samo Boga iznad sebe – kaže Milorad.

Kako nam kaže ovaj domaćin iz Marovca, ovo nije prvi put da ga Albanci uznemiravaju.

– Meni su i stoku pokrali i sve živo, ali ja nisam hteo da napustim nikako. Ali, šta da radiš, život ide dalje, ja da napustim neću nikada, odavde ću samo mrtav otići – zaključio je Milorad.