PRATIO MILOŠA PREKO SLIKA SA DRUŠTVENIH MREŽA! Detalji presude – Izgovorio je samo ovo, a onda su krenuli rafali

 PRATIO MILOŠA PREKO SLIKA SA DRUŠTVENIH MREŽA! Detalji presude – Izgovorio je samo ovo, a onda su krenuli rafali

Foto: Facebook

Viši sud u Nišu osudio je danas Nišliju Darka Mitića (35) na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina zbog teškog ubistva svog sugrađanina i nekadašnjeg prijatelja Miloša Radojkovića (25).

– Optuženi Darko Mitić kriv je jer je 20. novembra 2019. godine iz bezobzirne osvete, lišio života Miloša Radojkovića jer mu je on na dan svadbe zapalio “mercedes”, vlasništvo njegove supruge zbog čega je protiv Miloša pred Osnovnim sudom u Nišu vođen krivični postupak. Nakon tog događaja Darko je upućivao pretnje Miloševoj supruzi, govorio je: – Dobro bre, što se ovo desilo, što mi bre zapali auto! Pratio je Miloša koristeći fotografije koje je njegova žena postavljala na društvene mreže, došao je u Sterijinu ulicu gde su živeli i sačekao ga ispred kuće. Miloš je nakon što se vratio sa posla nakratko ušao u kuću, ostavio namirnice a zatim se vratio u dvorište gde je ostavio upaljen motocikl. Kada je video napadača, obratio mu se rečima: – Šta ti je bre i opsovao ga a zatim počeo da doziva suprugu. Povlačio se ka garaži ali je Darko iz neposredne blizine u njega ispalio dvanaest metaka od kojih ga je pogodilo deset usled čega je preminuo na licu mesta – kazao je sudija Višeg suda Mirko Drašković.

Sudija Drašković je objasnio da je veće Višeg suda Mitiću za teško ubistvo odmerilo kaznu od 18 i po godina, dok mu je za neovlašćeno držanje pištolja “CZ 99”, kojim je Radojković lišen života, izrečen zatvor u trajanju od dve i po godine, pa je osuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora.

– Gospodine Mitiću, našli smo da ste krivi za delo za koje ste se teretili. Smatramo da je tužilaštvo dokazalo da ste izvršili teško ubistvo bez obzira na to što nije bilo očevidaca zločina niti postoji snimak tog događaja. Međutim, smatramo da je Više javno tužilaštvo na osnovu posrednih dokaza sklopilo jedinstvenu sliku dovoljnu za presudu. Motiv ubistva delom proizilazi iz vaše odbrane pred tužilaštvom. Vaši navodi da niste znali ko vam je zapalio auto padaju u vodu jer ste na osnovu inicijala objavljenih u medijima bili obavešteni o izvršiocu. Takođe, odlazili ste sa Radojkovićem kod svedoka Aleksandra Kostića u Kazneno popravni zavod gde ste se dogovorili da vam Miloš plati 20.000 evra za spaljeni automobilOno što vas najviše tereti je DNK pronađen na mestu zločina a koji je vaša odbrana pokušavala da ospori. Međutim, veštak Aleksandra Stefanović je detaljno obrazložila da je pre analize, polimer koji je korišćen proveren, te da je svaka greška isključena – kazao je Drašković.

Komentarišući visinu izrečene kazne sudija je predočio Mitiću da je tužilaštvo za njega tražilo čak 40 godina robije.

– Nijedna kazna neće vratiti Radojkovića, kazna ne može da bude odmazda. Smatramo da će i ova delovati na vas da ne vršite ponovo krivična dela – rekao je Drašković i dodao da se radi o prvostepenoj presudi na koju imaju pravo žalbe i odbrana i tužilaštvo.

Zora Nikodinović Dobričanin i Milan Petrović, koji su branili Mitića, odmah su najavili da će se na prvostepenu odluku žaliti.

– Tražili smo produženje roka za žalbu na 30 dana jer je reč o komplikovanom predmetu. Žalićemo se iz svih zakonskih razloga, a na šta konkretno to ćemo znati kada dobijemo pisani otpravak presude. Sud je rekao da su osnovni dokazi bili iskaz okrivljenog, iskaz oštećene i da je navodno veštak koji je vršio DNK analizu dokazao da su proveravali polimer kojem je istekao rok i da je on bio validan. Međutim, ona za to nije pružila nijedan dokaz, tako da mislim da činjenično stanje nije pravilno utvrđeno – kazala je Nikodinović Dobričanin.

Njenom stavu pridružio se i Petrović koji je istakao da je odbrana uspešno osporila krunski dokaz.

– Sud je kazao da je odbrana pokušala da ospori biloški trag a mi tvrdimo da smo to i učinili i stručnjaci koje smo angažovali su takođe dokazali da ti DNK tragovi, tako kako su analizirani, ne mogu da egzistiraju u ovom predmetu – zaključio je Petrović.

Izricanju presude prisustvovala je Radojkovićeva porodica ali niko od njih nije želeo da komentariše sudsku odluku.