POŽAR U GRČKOJ SVE RAZORNIJI, IZVAN KONTROLE Cela Evropa na nogama – vatra guta sve pred sobom (VIDEO)

 POŽAR U GRČKOJ SVE RAZORNIJI, IZVAN KONTROLE Cela Evropa na nogama – vatra guta sve pred sobom (VIDEO)

Foto: Twitter/Printscreen/@GeneralMCNews

Grčka je suočena s “najvećim dosad zabeleženim požarom na području Evropske unije”, rekao je portparol Evropske komisije istakavši da 27 članica EU trenutno mobilizuje gotovo polovinu zajedničkih vazdušnih evropskih snaga kako bi joj pomoglo.

U pomoć Grčkoj poslato je jedanaest aviona i jedan helikopter iz evropske flote. Vatrena stihija zahvatila je Nacionalni park Dadiju na severoistoku zemlje. Tamo je poslato i 407 vatrogasaca, rekao je portparol EK Balazs Ujvari.

Grčka je u avgustu drugi put ovog leta aktivirala Mehanizam EU za civilnu zaštitu, a EU joj je rasporedila 11 vatrogasnih aviona sastava rescEU iz Hrvatske, Francuske, Nemačke, Španije, Švedske i s Kipra, helikopter Blackhawk iz Češke, 407 vatrogasaca i 62 vozila iz Bugarske, Kipra, Češke, Francuske, Rumunije, Slovačke i Srbije. 

Hrvatska je prošle nedelje poslala kanader Grčkoj. Hrvatska je sustavu rescEU stavila na raspolaganje dva kanadera Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva u ovoj sezoni šumskih požara. 

11. dan borbe

Grčki vatrogasci se već jedanaesti dan bore s požarom koji hara nacionalnim parkom, a poznat je kao stanište brojnih retkih ptica grabljivica. Vatra, koja se proteže frontom od gotovo 10 kilometara, “još uvek je izvan kontrole”, rekao je jedan od vatrogasnih portparola AFP-u.

Grčku su ovog leta poharali brojni požari, a vlasti ih pripisuju klimatskim promenama. EU raspolaže flotom od 24 aviona i četiri helikoptera. Oformile su je države članice za gašenje požara u zemljama Unije i u susednim zemljama.

Evropska unija radi na stvaranju autonomne vazdušne eskadrile koji sama finansira, a čini je 12 aviona koji će biti u potpunosti operativni do 2030. s obzirom na to da su, kako je istaknuo Ujvari, “požari sve razorniji”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *