POTPUNI HAOS U UKRAJINI I JOŠ JEDNOJ ZEMLJI: Izvršeni snažni vazdušni udari, države su u potpunom mraku!

 POTPUNI HAOS U UKRAJINI I JOŠ JEDNOJ ZEMLJI: Izvršeni snažni vazdušni udari, države su u potpunom mraku!

Foto: Profimedia

Prekidi u snabdevanju električnom energijom zabeleženi su tokom dana na celokupnoj teritoriji Ukrajine nakon serije eksplozija u većini ukrajinskih oblasti. Neki gradovi su ostali i bez vode i grejanja. Zbog naglog pada potrošnje električne energije, sve tri nuklearne elektrane su prebačene na poseban režim rada.

Situacija sa ukrajinskom energetikom je prouzrokovala i isključenje struje u susednoj Moldaviji, a o prekidima u napajanju električnom energijom su saopštile i vlasti Pridnjestrovlja.

Na teritoriji cele Ukrajine, počevši od istočnih oblasti, danas je objavljena vazdušna opasnost. Eksplozije su odjeknule u Vinickoj, Dnjepropetrovskoj, Lavovskoj, Odeskoj, Harkovskoj i Hmeljnjickoj oblasti, gradu Zaporožju koji kontrolišu ukrajinske vlasti, kao i Kijev.

U Nikolajevskoj i Poltavskoj oblasti su saopštili da su se dogodile dve serije eksplozija. Vlasti Kijeva i Vinica, Kirovogradske i Lavovske oblasti su objavile da su pogođeni važni infrastrukturni objekti.

U Kijevu je prekinuto snabdevanje strujom i nema vode. Bez vode su ostali Odesa i Harkov, a u Lavovu nema grejanja. Takođe nema vode ni u Dnjepru. Kijevski metro radi bez prekida, a u Harkovu je prekinut rad metroa, dok u Lavovu ne radi ni jedan vid transporta.

Zbog nestanka struje je delimično zaustavljen rad ukrajinskog dela gasovoda “Družba”, izjavio je zvanični predstavnik ruske kompanije “Transnjeft” Igor Demin. Kompanija “Ukrenergo” je saopštila će se prekidi u snabdevanju strujom nastaviti tokom dana širom zemlje.

Zbog naglog pada potrošnje električne energije, sve tri nuklearne elektrane na teritoriji Ukrajine su prebačene na poseban režim rada.

U posebnom režimu rada su i tri energetska bloka Južnoukrajinske nuklearne elektrana, zaustavljen je rad blokova Rovenske nuklearke, a Hmeljnicka nuklearna elektrana je u potpunosti isključena iz energetskog sistema.

Prekidi u snabdevanju strujom su zabeleženi na celokupnoj teritoriji Moldavije. Uzrok tome je situacija sa strujom u susednoj Ukrajini sa kojom je Moldavija povezana preko Moldavske državne elektrane. Dotok struje je u Kišinjevu i drugim moldavskim gradovima uspostavljen za nešto više od sat vremena.

Bez struje je u potpunosti tokom dana ostalo Pridnjestrovlje, koga Moldavija ne priznaje kao nezavisnu republiku, ali je sada snabdevanje postepeno uspostavljeno.