POSLEDNJE UPOZORENJE KINE: Peking je spreman da odgovori na pritisak Amerike, Si Đinping već izdao naređenje!

 POSLEDNJE UPOZORENJE KINE: Peking je spreman da odgovori na pritisak Amerike, Si Đinping već izdao naređenje!

Foto: Profimedia

Zapad pokušava da izvrši pritisak na Kinu zbog prijateljstva sa Moskvom, a Peking je upozorio da lako može da sruši finansije celog kontinenta. Rat u Ukrajini podelio je svet na dva tabora.

Sjedinjene Američke Države insistiraju da je neutralnost ovde neprihvatljiva, a oni koji se ne pridruže antiruskim sankcijama će sami ispaštati. Male države nemaju izbora zbog mogućnosti ekonomskih gubitaka, ali Kina lako može da sruši finansije celog kontinenta. Dok zapadne zemlje prekidaju poslovne veze sa Rusijom, Kina sklapa nove ugovore. 

Američki Vašington Post, pozivajući se na kineske i američke zvaničnike, objavio je da je Si Đinping “naložio svojim najbližim savetnicima da smisle načine da finansijski pomognu Moskvi, ali bez kršenja sankcija”.

U maju je kineski uvoz nafte na moru naglo skočio na rekordnih 1,1 milion barela dnevno, sa 800.000 prošle godine. ESPO sorta stiže u Kinu, koja tvrdi da postaje referentna sorta na tržištu Severne Azije.

U prva četiri meseca 2022. trgovina između dve zemlje porasla je za 26 odsto i premašila je 50 milijardi dolara. Značajan deo (70 odsto) robe koja se uvozi iz Rusije su nafta, prirodni gas i ugalj, bakar i drvo. Moskva kupuje pametne telefone, računare, industrijsku i specijalizovanu opremu, odeću i obuću, dečije igračke od Kine.

Sjedinjene Države insistiraju da Kremlj usmerava prihode od trgovine u vojne svrhe.

 – Imamo niz alata koji se mogu razmotriti, a sankcije su jedan od njih– zapretila je Bela kuća Pekingu. Uprkos pritiscima, kineski političari su sve stabilniji i odlučniji.

– Istorija pokazuje da nam hegemonizam, politika formiranja blokova i otvoreni protisci, neće doneti mir i bezbednost – izjavio je Si Đinping.

BONUS VIDEO: Ukrajinski ekstremistički “Kraken” u borbi protiv Rusa u Luganskoj oblasti