POLJSKA PRIHVATILA PREDLOG NEMAČKE SA ZADOVOLJSTVOM: Šalju ih na granicu sa Ukrajinom, NATO u pripravnosti

 POLJSKA PRIHVATILA PREDLOG NEMAČKE SA ZADOVOLJSTVOM: Šalju ih na granicu sa Ukrajinom, NATO u pripravnosti

Foto: Profimedia

Neposredno nakon što su zalutale ukrajinske rakete S-300 pogodile jedno selo u Poljskoj, kada su poginula dva državljanina Poljske, očekivalo se da će NATO rasporediti naprednu vojnu opremu na svojim istočnim granicama, povećavajući rizik od direktnog uključivanja Alijanse u vojni sukob u Ukrajini. Na posledice incidenta nije se dugo čekalo.

NATO je 17. novembra rasporedio svoj vazdušni sistem ranog upozoravanja i kontrole duž granice Poljske sa ukrajinskim regionom Lavov, očigledno da bi pratio lansiranja ukrajinskih i ruskih projektila i obavestio poljsku protivvazdušnu odbranu i stanovništvo o mogućoj pretnji.

Zauzvrat, nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht predložila je Poljskoj da rasporedi svoje MIM-104 (Radar za praćenje faznog niza za presretanje cilja) na poljskim teritorijama. Ona je objasnila da treba pojačati protivvazdušnu odbranu zemalja NATO-a, pre svega to se tiče država koje se graniče sa Rusijom i Ukrajinom, uključujući Poljsku, Slovačku i baltičke države. Poljsko ministarstvo odbrane je 21. novembra prihvatilo predlog Nemačke da se “pojača odbrana zemlje” dodatnim sistemima Patriot.

Poljski ministar odbrane Marijuš Blažčak rekao je da je primio ponudu Nemačke za dodatne rakete Patriot “sa zadovoljstvom” i da će ih rasporediti blizu granice sa Ukrajinom. SAD su odbile da isporuče svoje sisteme Patriot Ukrajini, ali posle raspoređivanja dodatnih lansera na ukrajinskoj zapadnoj granici, one mogu takođe aktivno učestvovati u vojnom sukobu.

Nema prepreka da zemlje članice NATO-a pomognu Ukrajini i presretnu ruske rakete Patriot bar u zapadnim ukrajinskim regionima. Takav scenario će takođe pružiti američkoj vojsci priliku sistemima u akciji protiv ruskih krstarećih raketa.