POJAVILA OPAKA BOLEST U BiH: Hitno se oglasilo Sarajevo – “Poduzimamo hitne mere”

 POJAVILA OPAKA BOLEST U BiH: Hitno se oglasilo Sarajevo – “Poduzimamo hitne mere”

Foto: Profimedia/ilustracija

U Bosanskopodirnjskom kantonu (BPK) Goražde nedavno je potvrđen slučaj mišje groznice, javlja Fena.

Direktorka kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo dr Medina Bičo pojasnila je da je potvrdu slučaja Zavod dobio od Infektivne klinike u Sarajevu i podseća da je bolest zabeležena i 1995. godine kada je imala i karakter epidemije.

Napomenula je da se radi o zoonozi, odnosno bolesti koju uzrokuje hantan virus a koji se nalazi u izlučevinama poljskih miševa i nekih drugih glodara, odakle se putem kapljica odnosno respiratornim putem prenosi na ljude.

– Simptomi u početku ne upućuju da se radi o ovom oboljenju, javlja se povišena temperatura sa groznicom, neki opšti infektivni sindrom kao što je opšta slabost, gubitak apetita i nešto kasnije taj hemoragijski sindrom gde obično dolazi do promena u kapilarima u krvnim sudovima i najčešće zahvata bubrege. Zato se i kaže da je akutni bubrežni sindrom što u nekim slučajevima dovodi do zatajenja bubrega i potrebe za hemodijalizom i nažalost nekad može biti sa smrtnim ishodom – precizirala je dr Bičo.

Naglasila je da je u skladu sa potvrdom slučaja u BPK, Zavod preduzeo određene aktivnosti na planu suzbijanja bolesti i dao preporuke.

– Imali smo taj jedan zvanično registrovan slučaj i tokom aprila smo s firmom „Goraždestan“ sproveli prolećnu deratizaciju u svim zgradama. Ovom prilikom savetujemo svima koji duže vremena borave u prirodi, jer obično poljski miševi su ti koji su izvor infekcije, da treba da paze da voda i hrana da ne dođu u dodir sa glodavrima. Obavezno vršiti pranje ruku i voditi računa ukoliko postoje neke šupe ili spremnici za drva u sklopu zgrada ili negde drugde, obavezno nakon vršenja nekog posla izvršiti dezinfekciju – rekla je dr Bičo.

Takođe, navodi, prilikom čišćenja voditi računa da se ne stvara prašina jer upravo u toj prašini mogu biti čestice koje poseduju ovaj virus.