POGLEDAJTE SNIMKE MARIJUPOLJA NEKAD I SAD: Danas podseća na grad DUHOVA – za 80 dana sravnjen sa zemljom (FOTO/VIDEO)

 POGLEDAJTE SNIMKE MARIJUPOLJA NEKAD I SAD: Danas podseća na grad DUHOVA – za 80 dana sravnjen sa zemljom (FOTO/VIDEO)

Foto: YouTube/Printscreen/The Telegraph

Razrušeni primorski grad Marijupolj sada je nepovratno urezan u ukrajinsku istoriju, bez obzira na ishod rata.

Posle skoro tri meseca opsade, Marijupolj je pao. Ukrajinska vojska je prošle nedelje saopštila da je njena borbena misija u opkoljenoj luci završena. Nastao je pre dva i po veka, kroz dugu istoriju odrastao u jednom od najlepših gradova Ukrajine, a onda je za samo 80 dana sravnjen sa zemljom. Rat je učinio svoje. Od Marijupolja, lučkog grada pored najplićeg mora na svetu (Azovsko), i njegovog starog lica praktično ništa nije ostalo.

Danas podseća na “grad duhova”. Tužne slike Mariupolja, nekad i sad, objavio je britanski Telegraf.

Foto: Profimedia

“Ceo grad, sva njegova infrastruktura, sistem snabdevanja, logistika, snabdevanje energijom su uništeni za nekoliko dana”, kaže Volodimir, 52-godišnji bolničar iz Marijupolja. 

Jedna stanovnica Marijupolja, koja je u aprilu pobegla iz svog doma sa malo nade da će se vratiti, rekla je: “Veoma je teško kada vidite da vaš grad, koji je izgrađen pred vašim očima i obnavljan, postaje sve lepši, odjednom umire”.

 Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da se iz čelilane Azovstalj predalo više od 1.700 ukrajinskih boraca, uključujući desetine ranjenih vojnika koji se leče u bolnicama u Donjeckoj oblasti Ukrajine pod kontrolom ruskih i separatističkih snaga.

Pogledajte kako je izgledao Marijupolj nekad i sad: